Klimatmöte försenat då Kina protesterar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-02

Landet ifrågasätter forskarnas beräkningar och vill stryka delar av rapporten

Det pågående toppmötet inom FN:s klimatpanel (IPCC), som hålls i Bangkok, ska vara vetenskapligt.

Men Kina arbetar hårt för att politisera hela processen.

IPCC har tidigare i år presenterat två stora klimatrapporter. Den första tog upp orsakerna till den globala uppvärmningen, den andra behandlade effekterna på människor och natur om den nuvarande trenden fortsätter.

I Bangkok är frågan vad världens länder kan göra för att avvärja hotet. På fredag ska en slutrapport vara klar och presenteras vid en presskonferens.

Tidtabellen har dock blivit kraftigt försenad, i hög grad på grund av att Kina ifrågasätter mycket av det som vetenskapsmännen kommit fram till.

– Jag tror att vi kommer att vara klara till på fredag, men det kommer att kräva att vi arbetar långt in på nätterna de två sista dagarna, säger en välplacerad källa till TT.

Politisering

Kineserna slog an tonen redan vid starten då de, tillsammans med Indien och Brasilien, krävde att de rika nationerna skulle medge att de bär det största ansvaret för den globala uppvärmningen. Kina ville ha detta inflikat i slutrapporten.

Kinas begäran avslogs – konferensen ska vara rent vetenskaplig – men den stal dyrbar tid från förhandlingarna.

Kineserna försöker också få vissa stycken i utkastet till rapporten strukna. Bland annat vill de ha bort allt om att alla jordens länder måste arbeta tillsammans om klimathotet ska avvärjas.

Dyrt vara passivt

De ifrågasätter också de ekonomiska beräkningar som forskarna gjort. Enligt dessa kommer inte åtgärderna som krävs för att dämpa uppvärmningen att kosta särskilt mycket, bara 0,1 procent per år av världens samlade BNP – om länderna agerar snabbt. Kineserna hävdar dock att detta är en alltför optimistisk kalkyl.

– De kommer att lyckas få till ändringar och strykningar i texten. Men de lär knappast lyckas med att få bort det viktigaste, att det kommer att kosta oerhört mycket mer att inte göra någonting alls mot uppvärmningen, säger ledamoten.

– Kvaliteten på rapporten kommer att vara hög. IPCC kan inte påstå något som inte är vetenskapligt verifierat.

FN:s klimatpanel

Kolkraft och koldioxid

Roland Johansson/TT

Följ ämnen i artikeln