Får inte tummen upp – av partiet

Uppdaterad 2013-04-06 | Publicerad 2013-04-05

Löfven kämpar in i det sista för att nå en kompromiss i frågan om vinster i välfärden

Stefan Löfven gick SSU till mötes och undvek att tappa ansiktet på S-kongressen.

Men fortfarande återstår den svåraste nöten att knäcka.

In i det sista pågick förhandlingar för att nå en kompromiss i den kontroversiella frågan om vinster i välfärden.

Sent i går kväll satt grupper av kongressombud instängda i slutna möten under S-kongressen på Svenska Mässan i Göteborg. Deras mål: hitta en lösning på den infekterade frågan om vinster i välfärden som splittrar partiet genom att väga olika skrivningar mot varandra. Men även partiledningens folk som har ansvar för de tunga politikområdena på kongressen träffades för att diskutera hur återstående knutar skulle kunna lösas.

Redan i höstas slog Stefan Löfven fast att det inte är aktuellt med något förbud mot vinstuttag. Men trots det har debatten inte lagt sig. LO la i januari fram ett förslag som innebär en ”non-profit” princip och inför kongressen har ett stort antal motioner kommit in om rena vinstförbud inom vård, skola och omsorg.

Tidigare i går valdes Löfven till partiordförande av en enig kongress. I sitt stora linjetal avslöjade han att partistyrelsen gjort helt om i frågan om en 90-dagarsgaranti för unga arbetslösa. Förslaget har drivits hårt av SSU och samlat en stor majoritet av ombudens stöd redan före kongressen.

Kostar miljarder

För att undvika en pinsam och given förlust i en omröstning valde partiledningen, som tidigare inte velat sätta någon tidsgräns i frågan, att ansluta sig till SSU:s krav på snabbare åtgärder mot ungdomsarbetslösheten. En reform som kostar sju-åtta miljarder.

– SSU sa: Vi kan inte vänta. Och jag säger till er i dag: Ni har rätt. Det kan inte jag heller, sa Löfven på scenen.

S-ledaren ville inte säga exakt när beslutet togs, men SSU:s ordförande Gabriel Wikström berättade att han fått beskedet av Löfven strax före talet.

– Han sa att partistyrelsen tänkt och tyckte att det var ett bra förslag och att han gärna skulle ta upp ungdomsarbetslösheten i sitt första stora linjetal. Jag blev jätteglad, säger Wikström.

Vill hitta en lösning

Men fortfarande återstår den svåraste nöten för partiledningen att knäcka. I kväll avgörs frågan om vinster i välfärden och enligt källor till Aftonbladet kämpar man in i det sista för att få till en kompromiss, då man haft en för optimistisk syn på stödet för partistyrelsens linje.

– Man vill hitta en lösning som innebär att även de mer vinstkritiska ombuden kan åka hem nöjda till sina distrikt. Frågan kommer antagligen att vara löst redan innan man går till omröstning, säger en S-källa.

Enligt en källa inom LO handlar det bland annat om en skrivning som rör friskolor och dess etablering i kommuner. Som Aftonbladet tidigare rapporterat har partiledningen under en längre tid arbetat hårt för att undvika en konfliktfylld kongress då bilden av splittring skulle kunna skada partiet inför valrörelsen nästa år. Även om i frågan om föräldraförsäkringen finns det vitt skilda åsikter. Också den frågan diskuterades sent i går kväll men ska inte avgöras förrän i morgon.

Stefan Löfven sa själv i går att han inte har varit orolig för att det skulle bli en konfliktfylld kongress:

– Vi är ett stort parti och det är klart vi ska diskutera frågor. Men sedan syr vi ihop det på slutet och kommer överens och sedan kör vi.

Förslagen kongressen tvistar om

1. Vinster i välfärden

Partiledningen vill begränsa vinsterna genom kvalitetskrav och regler om öppnare bokföring, men inte införa vinstförbud. Många arbetarekommuner står bakom ett förbud och en stor ­intern opinion lobbar för en hårdare reglering av möjligheterna att ta ut vinst hos välfärdsbolag. LO har ­föreslagit en nonprofit-modell som innebär att vinsterna begränsas till ungefär 2,5 procent av det investerade kapitalet.

2. Föräldrarförsäkringen

Partiledningen är inte beredd att lagstifta om tredelad föräldraförsäkring eller ange en tidpunkt när det kan bli aktuellt.

Delar av partiet, däribland S-kvinnor men även LO, kräver ett löfte om att tredelningen ska införas under nästa mandatperiod om S vinner valet.

3. Ungdomsarbetslösheten

Partistyrelsen hade föreslagit en jobbgaranti men inte satt någon tidsgräns för hur snabbt den ska införas. SSU krävde däremot att unga arbetslösa ska få hjälp redan från första dagen i form av insatser som utbildning, praktik eller jobb inom tre månader. LO och flera distrikt har ställt sig bakom. I går anslöt sig också Stefan Löfven och partiledningen till ungdomsförbundets linje. Frågan var därmed löst.