Flickans fina brev till fotografen

Publicerad 2015-10-01

Fatima, 9, dök upp på utställningen

Aftonbladetfotografen Magnus Wennmans reportage ”Där barnen sover” har spritts över hela världen.

På onsdagen var han med om ett kärt återseende – och fick ett väldigt fint brev.

”Jag vill tacka dig för allt och det här landet som har gett mig säkerhet”. Så skriver nioåriga Fatima i ett brev som hon lämnade över till fotografen Magnus Wennman när utställningen öppnades på Fotografiska i Stockholm på onsdagen.

Fatima är en av alla barn som medverkar på bild i projektet ”Där barnen sover”. Hon flydde med sin mamma och sina bröder från Syrien och har nu hamnat i Norberg i Sverige. Det blev därför ett kärt återseende på Fotografiska, dit också bröderna Abdullatif, 11, och Hamza, 6, följt med. I brevet tackar hon Magnus Wennman för allt.

”Jag blev väldigt glad för att jag träffade er. Tack vare er så mår jag bättre nu”.

”Känns jättefint att många berörts”

Bilderna har spridits över världen och publicerats i flera stora medier.

– Det känns jättefint att vara här och att så många människor har berörts av reportaget och bilderna. Det känns jättebra, sa Magnus Wennman på onsdagen.

Idén att fota barnens sovplatser kom vid fyraårsdagen av kriget i Syrien – en idé han brunnit för. Under projektet har Magnus Wennman fått komma barn och familjer väldigt nära.

– Jag tror att det handlar om att visa stor respekt för de här människorna som man möter. Inte klampa på, utan möta dem med stor respekt, inse vad de går igenom och låta varje bild ta tid. Vi har varit väldigt noga med att alla barn och föräldrar var okej med det här och det har varit jätteviktigt att visa respekt under hela projektet. Det tycker jag syns också.
Här är Fatimas brev till Magnus Wennman:

”Hej Magnus!
Jag skulle vilja tacka dig så hemskt mycket för allt och för att du har bjudit in oss. Jag blev väldigt glad för att jag träffade er. Tack vare er så mår jag bättre nu, trots allt som jag gått igenom. Jag vill återigen tacka dig för allt och det här landet som har gett mig säkerheten.
Med hälsningar, Fatima”.
Se hela Magnus Wennmans reportage ”Där barnen sover” här.

FÖRDJUPNING Läs mer om flyktingkrisen på vår specialsajt

Följ ämnen i artikeln