Experten om Syrienkriget: "Felsteg av Ryssland"

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-09-30

Lars Gyllenhaal, författare och expert på rysk militär.

Ryssland har bombat sitt första mål i nära staden Homs i Syrien.

Men attacken riktade sig mot den syriska oppositionen – och inte mot IS.

– Nu har de gjort det mycket svårare att lösa den här krisen, säger Rysslandsexperten Lars Gyllenhaal.

Ryssland har nu gjort sina första flyganfallSyrien. Det handlar om totalt tre attacker i provinserna Hama, Homs och Latika.

Men Islamiska staten (IS) uppges inte ha någon närvaro i de aktuella provinserna. Attackerna verkar därmed vara riktade snarare mot den ”gamla” syriska oppositionen än IS, som Ryssland sägs vara där för att bekämpa.

– Moskva har hittills mest ställt till med huvudvärk och problem, nu har de gjort situationen mer komplicerad, säger Lars Gyllenhaal.

Vill stärka Assad

Det har tidigare spekulerats i huruvida Rysslands ökade militära närvaro i Syrienkonflikten är för att stötta sin tidigare allierade Bashar al-Assad eller för att faktiskt bekämpa IS.

Men enligt Lars Gyllenhaal har de nu starkt indikerat den riktiga anledningen till varför de börjat bomba i Syrien – de vill stötta Assad.

– Det verkar som att de ökat närvaron i första hand för att stärka Assad.

Skickade ”nödsignal”

Enligt honom är det värt att belysa att Assad skickade en ”nödsignal” i juli om att han har en hel del vapen, men inte så mycket personal. Och bara veckor efter uttalandet började Ryssland att skicka både trupper och vapen.

– Läget såg mörkt ut för Assad i juli, så Putin såg väl det som en nödvändighet att bomba i Syrien om de nu vill ha kvar sin allierade vid makten, säger han.

Enligt honom är detta ännu ett exempel på att Ryssland säger en sak, men gör en helt annan.

– Till militärt samarbete mot IS verkar det långt, säger Lars Gyllenhaal.

Följ ämnen i artikeln