”Rymling” skapar kaos i semesterparadis

”Vad är värst – militärdiktatur från förr eller dagens låtsasdemokrati”

”De röda” Thaksin Shinawatras anhängare protesterade och skrek ut slogans på Bangkoks gator i dag.

Han har inte satt sin fot i Thailand på flera år.

Ändå fortsätter förre premiärministern och ”rymlingen” Thaksin Shinawatra att skapa kaos i svenskarnas turistparadis.

Rödklädda Thaksinanhängare har redan börjat strömma in i centrala Bangkok inför helgens demonstrationer som många fruktar blir våldsamma. Regeringen tror att de röda blir 100 000 men laddar som om de skulle vara en halv miljon.

En speciallag som ska gälla under två veckor har införts. Lagen ger myndigheterna rätt att förbjuda sammankomster, förbjuda traktorer och andra jordbruksfordon i huvudstaden och att postera ut 50 000 militärer på stadens gator.

Premiärminister Abhisit har ställt in en planerad resa till Australien för att istället följa ”den röda marschen” från en armébas i norra Bangkok.

Militärkupp

Kaoset i Thailand som utlöstes av en militärkupp mot Thaksin 2006 och fortsatte med att den internationella flygplatsen stängdes i över en vecka 2008 verkar aldrig ta slut.

Utlösande faktorn den här gången är att en thailändsk domstol för två veckor sedan beslöt att konfiskera tio miljarder kronor av Thaksins förmögenhet som varit fryst på hans thailändska bankkonton.

Vad de rödklädda egentligen vill är att det ska hållas nyval. Nuvarande premiärministern är inte folkvald.

Thaksin har splittrat Thailand i två block.

De röda är framförallt landsbygdsbefolkning som älskar Thaksin för att han gav dem billiga lån och sjukvård de hade råd med. Förr var det ingen som brydde sig.

Rika mot fattiga

De gulklädda är framförallt medelklassen i städerna som slåss för sina egna privilegier och tycker att Thaksin är en populist som köpt sitt stöd. De dyrkar även Thailands kung och anser att Thaksin skändar honom. Bland de gula finns också merparten av Thailands elit.

Vad vi ser är en klassisk maktkamp mellan de fattiga och de rika.

De gula har gjort allt för att bli av med Thaksin. De har störtat honom. De har förbjudit hans parti fler gånger om. De har bannlyst hans toppmedarbetare från politiken. Thaksin har i sin frånvaro dömts till fängelse för korruption.

Men Thaksin och hans anhängare vägrar ge upp.

Från sin exil i Dubai eldar Thaksin på sina anhängare via videolänk och twitter.

Regeringens problem är att det är Thaksin som har det folkliga stödet. De röda vinner valen men sedan är det ändå de gula som tar makten via diverse juridiska krumbukter.

Vad är värst?

Jag vet inte vad som är värst. Gamla tiders militärdiktaturer som Thailand var världsmästare i eller dagens låtsasdemokrati som ser ut att föra landet allt närmare avgrunden.

Situationens trappas hela tiden upp och kan i värsta fall sluta med inbördeskrig.

Någon lösning är svår att se så länge Thaksin inte ger upp sina försök att en gång komma tillbaka till makten och de nuvarande makthavarna vägrar att låta folkviljan styra.

Låsningen är total.

Kung Bhumibol som alla thailändare i grund och botten hyser stor respekt för är 82 år och ligger sedan fem månader på sjukhus. Förr var det han som löste upp knutarna.

Nu kan han bara ligga i sjuksängen och förfäras över hur illa det är på väg att gå för leendenas land.