Cyklonen Igor är årets värsta storm

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-14

Kan vara på väg
mot Bermuda

Den tropiska cyklonen Igor samlar kraft ute över Atlanten.

Nu varnar meteorologer för att årets hittils kraftigaste cyklon kan vara på väg mot ögruppen Bermuda.

Med en vindststyrka som uppskattats till mellan 62 och 67 meter/sekund är Igor säsongens allvarligaste tropiska cyklon hittills.

Fyra på femgradig skala

Vindstyrkan gör att Igor klassas som en fyra på den femgradiga skalan men meteorologerna varnar för att cyklonen kan växa till en femma de kommande dagarna.

Om Igor uppgraderas till en femma är det första gången sedan 2007 som en så kraftig storm är på väg mot den amerikanska östkusten.

Prognosen har fått de amerikanska oljebolagen att frukta för oljeanläggningarna i Mexikanska golfen. Allt talar dock för att Igor tar vägen över norra Atlanten och i stället når Bermuda om några dagar.

– Golfen ser ut att vara utom fara. Men Bermuda måste se upp för Igor, de är absolut i riskzonen, säger meteorologen Jim Rouiller till Bloomberg.

Osannolikt nå fastlandet

Huruvida Igor drar vidare mot fastlandet i slutet av veckan är omöjligt att säga men de flesta meteorologer anser det vara osannolikt.

Samtidigt samlar nästa våldsamma storm kraft längre västerut. Utanför Kap Verde växer stormen Julia som tros nå orkanstyrka under morgondagen.

Årets säsong har varit intensiv med tio cykloner hittills, att jämföra med nio totalt under hela fjorårets säsong. Stormarnas banor har dock gjort att skadorna på oljeanläggningarna varit små.