Mördad – kort efter intervjun

Publicerad 2012-04-27

Berättade om sin svåra uppväxt – nu är både Marias mamma och bror misstänkta för mord

Maria blev bara 19 år.

Den 16-årige lillebrodern misstänks ha knivhuggit Maria, 19, till döds.

I går berättade mamman om sin sorg i Aftonbladet.

– Jag kan inte tro att han mördat Maria, de älskade varandra, sa hon då.

Tjugo minuter efter ­intervjun greps hon, misstänkt för att ha planlagt mordet på sin dotter.

En minnesstund hölls för Maria på Landskronas praktiska gymnasium. Foto

I sitt hem i Landskrona berättade Marias mamma i förrgår om sorgen efter sin mördade dotter.

Då satt hennes son – ­Marias 16-årige lillebror – redan anhållen misstänkt för mordet.

– Jag kan inte tro att min son mördat Maria, de älskade varandra, sa mamman till Aftonbladet då.

Vännerna var där

Tjugo minuter efter intervjun knackade polisen på dörren. Mamman greps och anhölls senare under kvällen, misstänkt för anstiftan till mordet på sin dotter.

– Polisen grep henne inför alla våra vänner. De tog vår dator och sökte genom bostaden, säger hennes nye man till Aftonbladet.

Han berättar att brodern, när han var på besök hos sin mamma på måndagskvällen, fick ett sms från sin storasyster. Hon hade fyllt 19 år dagen innan, och undrade varför lillebror inte gratulerat henne.

– Han sa till sin mamma att han skulle gå dit och fira henne, kanske sova över i hennes lägenhet. De skulle gå på restaurang tillsammans. Deras mamma har berättat att hon skickade med 500 kronor till födelsedagsmiddagen, säger han.

Klockan 23.21 samma kväll larmades ambulans och polis till Marias lägenhet på Kapellvägen. Då var hon redan död.

Kidnappades till Irak

Utanför greps hennes 16-årige bror misstänkt för mordet.

De båda syskonen ska 2004 ha kidnappats till Irak av sin pappa. Där ska Maria ha blivit bortgift med en äldre man. För tre år sedan lyckades syskonen ta sig tillbaka till Sverige. 16-åringen har senare återupptagit kontakten med sin pappa.

Bara några dagar innan hon mördades pratade ­Maria med några psykologistudenter om sin uppväxt. TV4 Nyheterna har tagit del av inspelningen, där Maria berättar att hon utsattes för misshandel under uppväxten, och att myndigheterna inte ingrep trots blåmärken på hennes kropp.

– Heder har en stor betydelse i min familj, både här i Sverige och i Kurdistan, ­säger hon i intervjun, enligt TV4 Nyheterna.

Fick egen lägenhet

För den ideella föreningen Tänk om har Maria också berättat att hon kände sig hotad. Hon ville ha hjälp att få ett skyddat boende.

I somras bröt Maria kontakten med sin mamma och flyttade till ett jourhem. ­Sedan några månader tillbaka bodde hon i en egen lägenhet, där hon ska ha sovit med en kniv under kudden.

– Hon ville flytta, ha mer frihet. Hon var envis. Jag sa att det kunde vara farligt, att något kunde hända henne och att jag ville skydda henne, sa mamman i förrgår.

Nu är hon misstänkt för anstiftan till mordet.