Tegnell om uttalandet: ”Det var olyckligt”

Uppdaterad 2020-12-05 | Publicerad 2020-12-04

Anders Tegnell sa i SVT att bland annat ”invandrare har varit väldigt drivande” gällande de höga dödstalen i Sverige.

Uttalandet har väckt reaktioner – nu säger statsepidemiologen att det var olyckligt.

– Det var inte så att jag menade att de driver smittspridningen, säger Anders Tegnell.

Anders Tegnell frågades ut i torsdagens sändning av SVT:s ”Aktuellt” om skillnaderna mellan Sveriges dödstal och övriga länder i Norden. Norge och Finland är ovanliga ur ett europeiskt perspektiv vad gäller hur coronaviruset har påverkat länderna, sa Tegnell.

– Det finns ett antal skillnader som är väldigt uppenbara, det här är länder som är relativt glesbefolkade och har små befolkningsmängder. Små grupper av invandrare som har varit väldigt drivande i många länder. Så det finns ett antal skillnader mellan oss och de här och som gör oss betydligt mer lika länderna nere i Europa, sa Anders Tegnell i sändningen.

Anders Tegnell i SVT:s program Agenda på torsdagskvällen.

”Olyckligt ordval”

Uttalandet har väckt reaktioner – bland annat från forskare.

”Att personer med utländsk bakgrund i vårt samhälle drabbats hårdare av covid-19 bör inte tolkas som att vi hade haft väsentligt lägre smitta utan dessa personer (..)”, uttryckte Tove Fall, professor i molekylärepidemiologi på Twitter.

Även nationalekonomen Jonas Vlachos, verksam vid Stockholms universitet, har reagerat.

”Den hittills bästa studien på området visar också att responsen på vårens restriktioner inte skiljde sig mellan invandrartäta områden och andra”, skriver han på Twitter.

För Aftonbladet förklarar Tegnell att uttalandet inte landade rätt.

– Det var ett olyckligt ordval, det var inte så att jag menade att de driver smittspridningen. Jag har hela tiden varit tydlig med att så är det förstås inte. Däremot är det en grupp som har drabbats väldigt mycket av smittan, säger Anders Tegnell.

Anders Tegnell.

Mer utsatta

Statsepidemiologen förklarar att de nordiska länderna inte går att jämföra med varandra när det gäller smittade och döda i covid-19 eftersom att de har olika förutsättningar vad gäller befolkningsmängd, tätboddhet, demografi och resvanor.

– Det kommer förstås att påverka hur många smittade man får. Därför är det en av de faktorer som många fått fram ska vara den stora skillnaden mellan Norge, Sverige och Finland, säger Anders Tegnell.

I Sverige bor det även fler personer med ursprung i andra länder än våra grannländer. Han betonar att utlandsfödda har drabbats hårdare av coronaviruset än övriga delar av svenska befolkningen.

– Det är förstås väldigt olyckligt på många sätt men det var olyckligt av mig att använda det ordet, för det var inte alls så jag menade, säger Anders Tegnell.


Skrällar och drag på Stryktipset – ta rygg på expertens system
här