Fartygsutsläpp i Östersjön kostar miljarder

TT

Publicerad 2024-05-07

Utsläpp från fartyg med skrubbrar orsakar föroreningar med samhällsekonomiska kostnader på miljarder kronor, visar en ny studie. Arkivbild.

Föroreningarna når inte luften, men de släpps ut i vattnet – och kostar samhället stora pengar.

En ny studie från Chalmers visar att utsläpp från fartyg med så kallade skrubbrar orsakat föroreningar i Östersjön för miljardbelopp.

Bland de rederier vars fartyg fortfarande drivs på billig tjockolja i stället för renare bränsle är det vanligt med så kallade skrubbrar, vars syfte är att rena de avgaser som bildas vid förbränningen.

Luften blir visserligen renare, men smutsigt tvättvatten släpps rakt ut i havet. Och kostnaderna blir stora.

Enligt en studie från Chalmers har skrubberutsläppen orsakat skador på marina ekosystem i Östersjön som motsvarar en samhällsekonomisk kostnad på över 680 miljoner euro – över sju miljarder kronor.

Men enligt forskarna är siffran troligtvis en underskattning. Direkta kostnader, som exempelvis uppstår i samband med sanering av olja efter grundstötta fartyg, ingår inte i beräkningarna.

”Om inte skrubbrarna funnits skulle inga fartyg alls ha tillåtits använda detta smutsiga bränsle. Därför är skrubberfrågan högst angelägen för att driva sjöfarten mot lägre miljöbelastning”, säger Anna Lunde Hermansson, en av författarna bakom studien, i ett pressmeddelande.