Domstolen: Utsatte fastbundna män för tortyrliknande misshandel

Publicerad:

NYHETER

Två unga män blev inspärrade, brännmärkta och pressade på pengar av flera maskerade gärningspersoner en natt för två år sen.

Nu döms en förövare, en man i 20-årsåldern, för den tortyrliknande misshandeln.

Den dömde 20-åringen fångades på övervakningsfilm på ett växlingskontor som rånades i samband med människorovet.
Foto: Polisen
Den dömde 20-åringen fångades på övervakningsfilm på ett växlingskontor som rånades i samband med människorovet.

Enligt Uppsala tingsrätt har de två unga männen gett en trovärdig bild av vad som hände den där natten i början av januari 2018 som slutade med att de fick allvarliga skador.

Förseddes med ögonbindlar och munkavlar

Männen blev attackerade av fem till sex personer med maskerade ansikten utanför en av männens hem söder om Uppsala. En av personerna bar ett pistolliknande föremål, en annan en kniv som den höll mot nacken på en av männen för att förmå honom att låsa upp ytterdörren. I samband med det kom även de första sparkarna och slagen, som sen fortsatte på vägen upp till lägenheten och i själva bostaden.

Inne i bostaden blev de unga männen rånade på bland annat mobiler, bilnycklar och nycklar till ett växlingskontor som senare rånades. De fick händer och fötter bundna, pressades på pengar som de inte hade, förseddes med ögonbindlar och munkavlar samt brännmärktes med heta knivar.

Misshandeln som hade tortyrliknande inslag, enligt domstolen, pågick i ett par timmar. Efter det blev männen lämnade ensamma och kunde larma polisen när de fått loss banden kring deras fötter och händer.

Foto: Polisen
Knivar som togs i beslag efter händelsen.
Foto: Polisen
Band och snören som männen hade runt händer och fötter.

Fimpade utanför bostaden

När de larmade polisen hade mannen i 20-årsåldern redan tagit sig in i växlingskontoret med hjälp av nyckeln och kommit över sedlar till ett okänt värde, vilket mannen erkänt. Enligt honom var han dock inte med under misshandeln utan blev enbart anlitad att ta pengarna när misshandeln redan pågick, vilket tingsrätten avfärdar.

Den anser att det är osannolikt, på gränsen till uteslutet, att gärningspersonerna skulle överlämna det allra viktigaste momentet till en person som inte tillfrågats förrän efter att människorovsmomentet börjat. En fimp med mannens dna hittades dessutom utanför bostaden.

Mannen döms därför till ett års fängelse och sex månader för människorov, stöld och tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Foto: Polisen
Den dömde 20-åringen lämnade en fimp med dna på växlingskontoret, liksom utanför bostaden.
Publicerad:

LÄS VIDARE