Reinfeldt träffar muslimska ambassadörer

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-07

En teckning av profeten Muhammed som rondellhund i Nerikes Allehanda gav starka reaktioner i den muslimska världen.

På fredagen ska statsministern därför träffa ett 20-tal ambassadörer från arabiska och muslimska länder.

– Syftet med mötet är att fortsätta den fördjupade dialog som vi tagit initiativ till i den här frågan, säger Reinfeldts pressekreterare Oscar Hållén till aftonbladet.se.

Publiceringen av konstnären Lars Vilks kontroversiella bild blev mycket starkt kritiserad av muslimska företrädare. I Örebro demonstrerade flera hundra personer och man brände även exemplar av Nerikes Allehanda.

Men även ute i världen reagerade många starkt. I Karaschi, Pakistan, brändes en docka som skulle föreställa statsminister Fredrik Reinfeldt. Och i staden Lahore bar demonstranterna bland annat plakat med texten "Ner med Sverige".

Snabbt tog statsrådsberedningen initiativ till ett möte med ett antal ambassadörer från arabiska länder. Mötet som kommer hållas i regeringens lokaler på fredagen, välkomnas av många muslimska företrädare.

– Detta är ett bra initiativ som jag uppskattar väldigt mycket, säger den egyptiska ambassadören Samah Sotouhi till Ekot.

Nöjd med mötet

Fredrik Reinfeldt var nöjd med mötet och uttryckte sin glädje när han mötte pressen.

– Jag har återigen markerat vår vilja i Sverige att leva sida vid sida muslimer och kristna, sa han till TV7:s reporter.

Vad händer under mötet?

– Jag har förklarat hur den svenska samhällsmodellen ser ut, att vi fattar publiceringsbeslut inom ramen för yttrandefriheten på tidningsredaktioner och att folkvalda poltiker inte fattar den typen av besut. Men jag har också tackat för alla de ansträngningar som görs för att det inte ska bli ett värre krisläge.

Enligt Reinfeldt verkade även ambassadörerna vara nöjda med mötet.

– Det framfördes inte några krav, utan svarare var det så att man tackade mig för initiativet.

Flera ambassadörer som TV7 talade med på plats sade sig vara nöjda med samtalet och uttryckte tacksamhet.