Bombman hotade spränga sig själv

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-21

Missnöjd med rättsväsendet

Beväpnad polis håller vakt framför Serbiens presidentpalats efter att en man med två granater hotat spränga sig själv inne i byggnaden.

En man beväpnad med handgranater förskansade i regeringsbyggnaden i Belgrad vid lunch tid.

Han krävde upprättelse från regeringen innan klockan 16– annars skulle han spränga sig själv.

Händelsen har orsakat stort polispådrag i centrala Belgrad, uppger serbiska B92. Kravallpolisen, ambulanser och brandbilar står nu utanför regeringsbyggnaden. Gatorna i området har spärrats av och polisen förhandlar med mannen.

Står med granat i handen

Den 57-åriga tvåbarnspappan tog sig in i regeringslokaler strax före klockan 12. Då var han beväpnad med två handgranater, men enlig lokala media har polisen lyckats ta en granat från mannen. Nu står han inne i byggnaden med den andra handgranaten i handen.

Serbisk media skriver att bombmannen är känd av polisen. Mannen, som varit en framgångsrik egen företagare, med flera företag i olika länder, och som gått i konkurs, uppges vara missnöjd med hur han behandlats av rättsväsendet. Av samma skäl hotade han att tända eld på sig själv i början på året.

Skickade 11 000 mejl

I ett mejl som han skickade till 11 000 e-postadresser skriver han att han tänker spränga sig själv om inte domstolen dömer till hans fördel i en tvist som rör hans affärer.

I ett brev som en man överlämnade till myndigheterna skriver bombmannen att han tänker spränga sig själv klockan 16 – om inte regeringen går med på att skriva ett kontrakt med honom beträffande tvisten, utan domstolens inblandning.

Den serbiske presidenten Boris Tadic gick in i regeringshuset vid halv tre, men företradare för regeringen vill inte berätta om varför han gjort det, skriver AP.

Strax efter klockan 17 uppgav myndigheterna av man tagit ifrån mannen även den andra handgranaten, enligt AP.

Mer info följer