Så tycker partierna om EU och vården

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-06

Aftonbladet.se har gått igenom samtliga partiers EU-program för att se vad de tycker om rätt till vård i andra EU-länder.

Vi har endast tittat på de svenska partier som i dag finns representerade i EU-parlamentet.

Socialdemokraterna

Socialdemokraterna tycker inte att sjukvård är en EU-fråga. I valplattformen heter det:

”Områden som exempelvis sjukvård, bostadspolitik, kollektivavtal och presstöd är i grunden nationella.”

Men partiet tycker att det är bra för den enskilde att kunna söka vård utomlands, till exempel om köerna här hemma är för långa.

Moderaterna

Partiet vill att det ska vara möjligt att söka vård i andra EU-länder om, till exempel, en behandlingsform inte finns i hemlandet, kan ges i tid eller om en patient bor på gränsen mellan två länder. Den fria rörligheten ska gälla för både läkare och patienter.

”Genom att aktörer som erbjuder sjukvårdstjänster har goda möjligheter att etablera sig och verka över hela EU kan patienterna få bättre tillgång till sjukvård. Stärkt patientrörlighet minskar också nationella köer och tillåter specialisering medlemsstaterna emellan”, skriver Moderaterna i EU-valsprogrammet ”Ett starkt Europa för Sveriges bästa”.

Däremot ska medlemsländerna själva vara ansvariga för att organisera och finansiera sjukvården.

Junilistan

Junilistan är emot att EU får mer makt, till exempel på vårdområdet.

Vänsterpartiet

”EU ska inte lägga sig i medlemsländernas välfärdspolitik. Förslag som hotar finansieringen av sjukvården måste dras tillbaka liksom idén om att det ska handlas med välfärdstjänster på samma sätt som det handlas med varor”, skriver Vänsterpartiet i valplattformen inför EU-parlamentsvalet.

Folkpartiet

”Fler och fler svenskar sväljer i dag att söka sjukvård i andra länder. För oss liberaler är det patientens rätt till god vård i rätt tid som står i centrum, liksom den enskildes rätt att välja vårdgivare. Folkpartiet vill genomföra Vårdval Europa, som ger varje patient rätten att få planerad vård utförd var som helst inom EU- och EES-området – utan att söka tillstånd och på hemlandstingets bekostnad(...)Genom att andra européer får möjlighet att söka vård i Sverige öppnas dessutom nya möjligheter för den svenska hälso- och sjukvårdssektorn att erbjuda kvalificerad vård av hög kvalitet”, skriver Folkpartiet i sitt EU-program ”Vi tror på Europa”.

Folkpartiet vill också att vårdsektorn ska in i EU:s tjänstedirektiv, så att vårdföretag ska få chans att växa och erbjuda sina tjänster i hela Europa.

Centerpartiet

Partiet vill att patientrörligheten ska öka och underlättas inom EU.

”Det ska gå att lägga tänderna i Polen eller få sin höft opererad i Spanien och man ska kunna söka hjälp, bot och mediciner hos hälso- och sjukvården i andra EU-länder”, skriver Centerpartiet i valplattformen ”Drömmen om vårt Europa - ett smalare men vassare europeiskt samarbete”.

Partiet vill förbättra informationen om vilka vårdmöjligheter som finns i andra EU-länder och vad de kostar.

Miljöpartiet

Politik på det här området saknas i EU-programmet ”Grönt klimatval”. Men Miljöpartiets EU-parlamentariker Carl Schlyter säger att partiet anser att vård i första hand är något man ska ha rätt till hemma. För vård i andra EU-länder vill Miljöpartiet införa förhandstillstånd, annars blir det svårt för landstingen att planera vården.

Kristdemokraterna

Kristdemokraterna vill ha ett fritt vårdval i EU, men ansvaret för sjukvården ska ligga på varje medlemsland. Man säger nej till en gemensam sjukvårdspolitik som finansieras på EU-nivå.

”De allra flesta kommer även med ett fritt vårdval i Europa förmodligen vilja ha sjukvård så nära hemmet som möjligt, men de som vill ha vård någon annanstans i EU ska inte hindras(...)Det som klassas som offentligt finansierad vård i Sverige ska vara möjligt att få ersättning för på samma sätt inom EU”, skriver Kristdemokraterna i valplattformen ”Ett tryggt Europa”.

Aftonbladet bevakar ämnena som berör

Under sex onsdagar bevakar vi de frågor som ni läsare röstat fram som de viktigaste inför EU-valet.

Integriteten

I dag: Vården

Ekonomin

Klimatet

Jobben

Brottsligheten

Följ ämnen i artikeln