Nämnden: Paolo Macchiarini fuskade

Publicerad 2016-09-09

Paolo Macchiarini.

Kirurgen Paolo Macchiarini har gjort sig skyldig till forskningsfusk, enligt Centrala etikprövningsnämnden.

Yttrandet gäller kirurgens forskning på råttor.

– Likkistan spikas igen, säger professor emeritus Bengt Gerdin till TT.

Centrala etikprövningsnämnden har yttrat sig efter att ha granskat kirurgen Paolo Macchiarinis forskning. Enligt yttrandet har han gjort sig skyldig till forskningsfusk.

Ärendet handlar om forskningen som presenterades i den vetenskapliga artikeln "Experimental orthotopic transplantation of a tissue-engineered oesophagus in rats", införd i tidsskriften Nature Communications år 2014.

– När man läser artikeln får man intrycket av att försöket var mycket framgångsrikt, men om man jämför med de data som vi trots allt fått ut så ser man att detta inte alls stämmer. Bland annat drabbades råttorna av mycket stora viktförluster och frågan är om man inte borde ha avlivat dem. Vi gör ingen kvantifiering, men det finns ett antal punkter, tre totalt, som var för sig inneburit oredlighet i forskning. Så det är grova fel, säger Lena Berke, ordförande i expertgruppen för oredlighet i forskning vid Centrala etikprövningsnämnden, till TT.

"Det är helt rimligt"

Professor emeritus Bengt Gerdin håller med om slutsatsen.

– Det är helt rimligt. Mitt uppdrag var att bedöma andra handlingar och jag hade ett mycket mer begränsat material, men redan på det kunde jag se att det handlade om oredlighet, säger han till TT.

Förra året la Bengt Gerdin fram en utredning till Karolinska institutet där han visade att Paolo Macchiarini gjort sig skyldig till oredlighet i forskning. Den rapporten valde dock dåvarande rektor Anders Hamsten att bortse ifrån.

Konstgjorda luftstrupar

Misstankar om forskningsfusk riktades mot Paolo Macchiarini redan 2014 när fyra läkare på Karolinska universitetssjukhuset anmälde honom till Karolinska institutets dåvarande rektor Anders Hamsten. Anmälan handlade om att Paolo Macchiarini hade förvanskat fakta om sina operationer med konstgjorda luftstrupar när han presenterade dem i ett antal vetenskapliga artiklar.

I mars 2015 friades Paolo Macchiarini från anklagelserna om forskningsfusk av KI:s etikråd. Anders Hamsten gick på samma linje.

Men i maj samma år visade Bengt Gerdins externa utredning att uppgifter i kirurgens artiklar inte stämde överens med hans egna journalanteckningar.

Kirurgskandalen på KI – detta har hänt

2010: Anställs vid KI

Paolo Macchiarini.

Den italienske kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini anställs som gästprofessor på Karolinska Institutet (KI) samt på deltid som överläkare på Karolinska universitetssjukhuset (KS).

2011–2012: Riskfyllda operationer kräver liv
Macchiarini utför tre operationer med konstgjorda luftstrupar på KS. Två av de patienter som opererats av Macchiarini är nu döda. En lever, men vårdas på sjukhus i USA.

2013: Stoppas
KS stoppar alla fortsatta operationer med syntetiska luftstrupar. Samma år inleder Macchiarini kliniska studier i Krasnodar i Ryssland, där patienter ska opereras i forskningssyfte.

2014: Anklagas för fusk
Tre olika anmälningar där Macchiarini aklagas för forskningsfusk lämnas in, en av en belgisk forskare och två av fyra läkare vid KS. KI ger professor emeritus Bengt Gerdin i uppdrag att granska materialet gällande två av anmälningarna.

2015: Försvaras av KI
Varken KI:s etiska råd eller dåvarande rektor Anders Hamsten anser att Macchiarini har gjort sig skyldig till forskningsfusk. Dock avslutas hans gästprofessur och han får en tidsbegränsad anställning som forskare. Anställningen löper ut den 30 november 2016.

2016: Skandalen växer
Efter att SVT sänt dokumentärserie ”Experimenten” avgår rektor Anders Hamsten, KI:s dekanus Hans-Gustaf Ljunggren och rektorsrådet Jan Carlstedt-Duke. De följs av fler avgångar – bland annat får Macchiarini själv sparken. I februari avslöjas att Macchiarini ljugit om sina meriter. I september presenteras en utredning av skandalen där KI får skarp kritik. KI:s ordförande Lars leijonborg avgår, och universitetskanslern Harriet Wallberg tvingas lämna sin tjänst.

LÄS OCKSÅ:
Skandalkirurgen i intervju: ”Jag är inte Gud”
Han lurade världen – sa att han var påvens läkare