SMHI varnar: ”Kan bli ordentligt med snö”

Publicerad 2012-11-30

Tio varningar utfärdade

I natt har det snöat ordentligt på flera platser i landet.

Och under morgonen har SMHI utfärdat hela tio varningar till följd av snön.

– Det kan bli ordentligt med snö, säger meteorologen Emil Björck.

Det kommer onekligen att bli en vinterklädd första advent, men som oftast har det goda även något ont med sig.

Under morgonen utfärdade SMHI hela tio varningar på grund av de rikliga snömängderna och snön kommer att fortsätta falla – hela dagen.

Kan bli uppåt 40 centimeter

– Vi har ju bland annat utfärdat varningar längs Upplandskusten där det väntas komma mellan fem och tio centimeter snö under dagen och uppåt Gästrikland och Gävleborg kan det bli uppåt 20 till 40 centimeter, säger Emil Björk, meteorolog på SMHI.

Och även om det väntas snöa som mest längs kusten så går man inte heller säker i inlandet.

– Nej, strax söder om Vänern och Vättern har vi också utfärdat varningar där det väntas komma fem till tio centimeter, säger Emil Björck.

Snökanonseffekt på flera håll

Temperaturerna varierar i landet, medan det blir runt noll grader i de södra delarna kan det blir närmare 20 minusgrader i Norrland.

– I områdena vid Vänern och Vättern, och till viss del i Stockholm kan det bli problem när det varma vattnet möter den kallare luften. Vi har ett läge där det kan bli en så kallad snökanonseffekt där snöbyarna får längre tid på sig att byggas upp, säger Emil Björck.

Under natten kommer snöfallen att avta, men under morgonen drar de igång igen med full kraft.

– Vi väntar oss liknande mängder i morgon också, även om snöbyarna i stort rör sig längre norr ut. I dag är det framförallt Gävleborg som drabbas i norr men i morgon kommer det att snöa ordentligt i Gästrikland också, säger Emil Björck.

Flera trafikolyckor

Under morgonen har flera halkolyckor inträffat till följd av det kraftiga snöovädret.

I Sundsvall kanade en lastbil in i ett husknut sedan föraren inte lyckats få stopp på bilen, och vid Slussen i Stockholm körde en brandbil rakt in i en kontorsbyggnad sedan man fått sladd.

– Det var rätt brutalt faktiskt, hela huset skakade, säger en person som arbetar i huset.

Södermalmspolisen gick under morgonen ut och bad alla trafikanter att ”anpassa körningen” på grund av de många olyckorna.