Fyrbarnsfamiljen utvisas på grund av missad semesterlön

Uppdaterad 2018-03-24 | Publicerad 2018-03-23

35-årige Lulzim har ett fast jobb sedan fem år, men arbetsgivaren har missat att registrera hans semesterlön.

Därför ska nu Lulzim, hans fru och deras fyra barn utvisas till Kosovo.

– Man har bortsett från samhällsnyttan och tänker bara på formalia. Det är ett felaktigt sätt att bedriva migrationspolitik, säger advokat Jöran Gundmark.

Lulzim Elshani är arbetskraftsinvandrare och bor med sin familj i en bostadsrätt på Almhög, Malmö. Han kom till Sverige för fem år sedan och har hela tiden arbetat på byggföretaget Miribygg AB. De senaste åren har Lulzim haft en kombinerad tjänst som arbetsledare och planerare-kombinationskontorist.

– Han kontrollerar att de har byggt rätt. Han är en av de bästa vi har och är mycket värdefull för företaget, säger Fatmir Gashi, chef Miribygg.

Nu har Migrationsdomstolen beslutat att Lulzim och familjen ska utvisas. Problemet för Migrationsverket är att byggföretaget inte har registrerat att Lulzim har haft semester eller semesterlön. Läs Migrationsverkets förklaring här.

Ångerfull arbetsgivare

Lulzims chef, Fatmir Gashi, medger misstaget men förklarar att företaget har ett annat system. I stället för semesterlön har alla anställda betald semester, förklarar han och visar upp ett papper på en löneutbetalning till Lulzim under juli 2017 – då han ska ha varit på semester.

– I vårt företag går det till så att man har betald ledighet. Vi har exempelvis alltid stängt mellan 22 december och 10 januari. Utan avdrag från månadslönen. Jag visste inte att det var problem. Jag ångrar det väldigt mycket, säger Fatmir Gashi.

Barnen förlorar vännerna

Lulzim Elshani är orolig för hur en utvisning kommer att påverka hans barn.

– Jag känner mig jätteledsen. De har byggt upp allting här. De har fått kompisar och lärt sig svenska. Om vi måste flytta får de börja om från början.

Sonen Edonis Elshani, 11 år, är märkbart skakad över utvisningsbeslutet. Han får tårar i ögonen när han tänker på det.

– Jag kommer att förlora min vänner och kompisar. Det gör mig ledsen, säger han.

Familjen har överklagat beslutet till Migrationsdomstolen men även där har det tagit stopp. I domen som kom den 28 februari hänvisar man till att det inte går att bevisa att Lulzim har fått semesterlön och att han har haft semester minst 20 dagar per år. Så som kollektivavtalet kräver.

Advokaten: Migrationsverket för hårda

Advokat Jöran Gundmark, som företrätt familjen under rättsprocessen, är mycket upprörd över beslutet.

– Det finns faktiskt invandrare vi har stor glädje av här i Sverige. Men Migrationsverket håller hårt på sina regler. Och att försöka få dem att göra undantag är ungefär som att omvandla en atom luft till en atom vatten. Med andra ord väldigt svårt, säger advokat Jöran Gundmark.

I ett desperat behov av att komma vidare med ärendet har familjen bytt advokat. Nu företräds de av Mikael Korander. Han är mycket förvånad över att Migrationsdomstolen inte har beaktat två prejudicerande rättsfall som kom den 13 december 2017.

Ett av dem gällde en programmerare. De första 18 månaderna som anställd hade denne inte haft två av de försäkringar som brukar ingå i kollektivavtal – tjänstepensionsförsäkring och sjukförsäkring. Arbetsgivaren åtgärdade dock misstaget retroaktivt och såg till att programmeraren blev kompenserad. Dessutom hade programmeraren haft en lön högre än kollektivavtalet.

”Har en bra lön”

I det fallet ansåg Migrationsöverdomstolen att det inte krävs att villkoren är exakt som kollektivavtalet – så länge de inte avviker från vad som är brukligt inom branschen. Mannen beviljades uppehållstillstånd.

– De här rättsfallen liknar fallet med Lulzim. Det är inte frågan om några lurendrejerier eller oseriösa arbetsgivare, säger Mikael Korander och fortsätter:

– Man borde ha tittat på de här två rättsfallen innan man gjorde bedömningen av Lulzims fall. Istället har de hänvisat till gamla fall från 2015. De rör personer där lönen understigit försörjningskravet väsentligt under lång tid. Så är det inte för Lulzim. Den här mannen har en bra lön.

Advokat Mikael Korander anser att fallet inte fått en rättvis bedömning och har överklagat.

– Migrationsdomstolen bör återvisa ärendet eller så ska Migrationsöverdomstolen ta upp det och göra en mer nyanserad bedömning. Man måste ta hänsyn till samtliga omständigheter och anställningsförhållandet, i enlighet med de rättsfall som kom den 13 december 2017.