Nordkorea: Redo att slåss mot USA

Publicerad 2015-10-10

Med en gigantisk militärparad firar Nordkorea att det är 70 år sedan kommunistpartiet bildades.

Ledaren Kim Jong-Un passade också på att vässa retoriken mot USA.

– Våra revolutionära väpnade styrkor är i stånd att bekämpa alla typer av krig med USA. Vi är redo att skydda vårt folk, sade diktatorn Kim Jong-Un under ett 30 minuter långt tal i samband med den påkostade militärparaden, enligt nyhetsbyrån AFP.

Uttalandet var i linje med den uppeldade retorik som ofta används av Nordkorea men Kim passade också på att hylla det nordkoreanska folket i sitt tal. Från sin plats på podiet vinkade han upprepade gånger till soldaterna som deltog i paraden.

Tv-bilder visar tusentals nordkoreanska soldater som marscherar i mycket raka led genom huvudstaden Pyongyang, i sällskap av pansarfordon och röda flaggor. Firandet väntas bli ett av de mest omfattande i Nordkoreas historia och det är ett sätt för regimen att visa folket och omvärlden att Kim-dynastin behåller järngreppet om makten och militären.

Militärparader är ett obligatoriskt inslag i nordkoreanskt firande och vapenuppvisningarna kan innehålla överraskningar. Av särskilt intresse för utländska analytiker är eventuella nyheter i Nordkoreas växande arsenal av förarlösa flygplan och långdistansrobotar.

Följ ämnen i artikeln