Expert: Riksbanken är den stora boven

Publicerad 2015-10-14

Bostadsmarknaden är fortsatt het.

Bostadsmarknaden visar inga tecken på att mattas av. Priserna fortsätter att skjuta i höjden med litet utbud och skenande budgivningar.

Samtidigt kommer kritik – mot Riksbanken.

– Om inte Riksbanken hade sänkt räntan på det här sättet under det senaste året och lovat låg ränta under lång tid framåt hade det här inte inträffat, säger Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid Kungliga Tekniska Högskolan, till TT.

Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid Kungliga Tekniska Högskolan

Prisökningarna på bostäder är en extremt het fråga. Myndighet efter myndighet varnar för att de galopperande priserna leder till att hushållen skuldsätter sig på ett riskabelt sätt. Skulle nivåerna visa sig vara en bubbla som brister kan hela den svenska ekonomin skjutas i sank, enligt olyckskorparna.

Men enligt den senaste statistiken från Svensk Mäklarstatistik fortsätter trenden med stigande priser. För hela riket har priserna på bostadsrätter gått upp med tre procent den senaste månaden. Det senaste året har priserna stigit med 14 procent.

– Vi skulle gärna rapportera att priserna landat på en platå, men vi ser inga sådana tecken, säger Per-Arne Sandgren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

En rad åtgärder som ska kyla av marknaden har införts eller är på väg, som lånetak och amorteringskrav. Ytterligare åtgärder diskuteras som slopade eller minskade ränteavdrag på lån. Men Per-Arne Sandegren tror inte att effekten kan bli så stor.

– Det troligen enda som skulle åstadkomma en inbromsning är en kraftig konjunkturomsvängning, säger Sandegren.

”Fortsatt högt tryck”

Eftersom priserna på bostadsmarknaden anses vara en riskfaktor av tunga instanser som Riksbanken och Konjunkturinstitutet skulle Per-Arne Sandegren vilja kunna berätta att uppgången tycks vara över för den här gången, men han hittar inga sådana spår.

– Prisutvecklingen talar ju sitt tydliga språk och sedan fortsätter det vara högt tryck på visningarna, budgivningarna minskar inte på något sätt och från mäklarna hör vi att utbudet ligger kvar på låg nivå.

– Tecknen på en avmattning som väl borde komma förr eller senare syns i alla fall inte ännu och sannolikt inte på ett par månader framåt heller, säger Sandgren.

Ökat mest i Göteborg

De största ökningarna i statistiken, räknat på årsbasis, finns i centrala Göteborg där bostadsrätterna de senaste tolv månaderna ökat i pris med 22 procent till nästan 55 000 kronor per kvadratmeter. Den högsta prisnivån finns som vanligt i centrala Stockholm där en bostadsrätt nu kostar nästan 90 000 kronor per kvadratmeter.

Enligt Hox-index, som också tar hänsyn till vilken typ av objekt som sålts, har bostadspriserna de senaste 12 månaderna stigit med 15,9 procent. Bostadsrätterna har gått upp 19,7 procent och villorna 13,8 procent.

”Riksbanken är boven”

– Om inte Riksbanken hade sänkt räntan på det här sättet under det senaste året och lovat låg ränta under lång tid framåt hade det här inte inträffat. Det är Riksbanken som är boven säger Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid Kungliga Tekniska Högskolan, till TT.

Han menar att Riksbanken inte bara kan bry sig om att få upp inflationen till målet på två procent.

Enligt honom finns det bara ett sätt att på lång sikt lösa frågan, och det är att politikerna ser till att det byggs fler bostäder.

AFTONBLADET/TT

Följ ämnen i artikeln