Sex av tio alliansväljare vill ha nyval

Publicerad 2015-07-03

Decemberöverenskommelsen Den 27 december 2014 meddelade ledarna för regeringspartierna och Alliansen att en överenskommelse hade träffats, som möjliggör för ­minoritetsregeringar att styra landet enligt sitt eget budgetförslag. Sedan dess har stödet från folket sjunkit markant.

Nästan 60 procent av alliansväljarna vill ha nyval.

Det visar en ny enkät från SvD/Sifo.

– Det är rätt remarkabla siffror, säger Toivo Sjörén på Sifo till SvD.

57 procent av de tillfrågade alliansväljarna i enkäten, som Sifo har gjort på uppdrag av Svenska Dagbladet, vill ha nyval.

1207 personer fick frågan om de tyckte att det borde utlysas nyval, mot bakgrund av den komplicerade parlamentariska situationen som uppstod i höstas.

Allra mest sugna på nyval är de sverigedemokratiska väljarna. 80 procent av dem svarade ja i enkäten. Därefter kommer de kristdemokratiska väljarna på 68 procent, och de moderata på 64 procent.

Av de rödgröna väljarna är det bara 11 procent som vill ha nyval.

– Det är rätt remarkabla siffror med sex av tio alliansväljare. Det har inte gått ett år och ändå vill de ha nyval. Det tyder på en stor frustration över läget. Det är ganska naturligt att färre rödgröna vill se nyval, säger Toivo Sjörén till SvD.

"Jag förstår att många tycker så"

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson säger till Svenska Dagbladet att han inte ser nyval som en lösning.

– Men jag förstår att många tycker så. Vi har en ny politisk situation nu på många sätt, säger han till SvD.