Forskare: Sverige bör inte gå med i Nato

Uppdaterad 2015-06-11 | Publicerad 2015-06-09

Ett svenskt medlemskap i Nato kan leda till att Sverige blir mindre säkert, skriver två forskare vid Försvarshögskolan på DN Debatt i dag.

Därför tycker de att Sverige ska stanna utanför försvarsalliansen.

Följ ämnen
Nato

Mer än fyra av tio svenskar tycker att Sverige ska gå med i Nato. Det visade Aftonbladets undersökning ”Sverige Tycker" som presenterades i slutet av maj. 42 procent av de som deltog tycker att Sverige ska vara medlem i Nato, 33 procent säger nej medan 24 procent säger att de är tveksamma eller inte vet.

Menar att många debattörer har fel

I en debattartikel på DN Debatt i dag skriver Linus Hagström, professor i statsvetenskap med inriktning mot säkerhetspolitik vid Försvarshögskolan och seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet, och Tom Lundborg, lektor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan och forskare vid Utrikespolitiska institutet, att det är fel väg att gå.

De menar att både politiker och säkerhetspolitiska debattörer ofta framställer ett svenskt Nato-medlemskap som realistiskt och en ”närmast oundviklig politik för att hantera ett allt aggressivare Ryssland”.

Själva menar de att rysk aggressivitet snarare ska ses som ett resultat av att Nato i allt större utsträckning trängt in i områden där det finns ryska intressen och att Ryssland upplever att landets stormaktsidentitet kränkts. 

”Rekommenderar Sverige att fortsätta stå utanför”

”Ju starkare hotet från väst upplevs, desto mer desperat kan vi anta att Ryssland kommer att agera för att bekräfta denna stormaktsidentitet”, skriver Hagström och Lundborg.

”Genom att cementera den ryska bilden av en expansiv och respektlös västallians kan ett svenskt Nato-inträde därför skapa förutsättningar för ytterligare rysk aggression. På basis av denna analys rekommenderar vi att Sverige fortsätter att stå utanför organisationen”, skriver de.

Forskarna diskuterar forskning och idéer i debattartikeln och skriver att de framför allt vill peka på att ett medlemskap i Nato mycket väl kan bidra till att förutsättningar för de situationer man vill undvika genom medlemskapet i stället skapas.

”Häri ligger den stora risken: trots att Ryssland egentligen är långt svagare än under kalla kriget riskerar vårt agerande att bli en självuppfyllande profetia med ett eskalerande säkerhetsdilemma som följd. Vi rekommenderar därför att Sverige inte går med i Nato. Sveriges säkerhetsproblem kommer inte att försvinna genom att stanna utanför organisationen. Men de kommer heller inte att lösas om vi går med i den”, skriver Hagström och Lundborg.

Sofia Roström Andersson

Följ ämnen i artikeln