Risk att eko- mjölken sinar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-03

Svenskarna lapar miljövänligt som aldrig förr.

Nu tvingar mjölkbristen Arla att dra in sin ekologiska standardmjölk.

– Efterfrågan har vuxit vansinnigt fort, säger Arlas informatör Tobias Wåhlén.

Bönderna hinner inte släcka folkets törst efter ekologiska mjölkprodukter.

För att behålla bredden i det gröna sortimentet plockar Arla från nästa vecka bort sin ekologiska standardmjölk ur kyl-

disken.

Höjer priset

– Risken finns annars att den ekologiska mjölkråvaran inte räcker till andra produkter. Standardmjölken var det bästa alternativet, men vi hoppas att den är tillbaka till slutet av hösten, säger Arlas informatör Tobias Wåhlén.

Även storköken får under en tid nöja sig med traditionellt framställd mjölk. Samtidigt väntas priset på Arlas ekologiska produkter ta ett sexprocentigt skutt uppåt i början av nästa månad.

– Vi måste visa mjölkbönderna att det finns en långsiktig god lönsamhet för dem, så att de vågar satsa eko-

logiskt.

”Det lönar sig”

Elin Rydström, 29, har varit verksam inom ekologiskt jordbruk på landsbygden utanför Stockholm sedan barnsben.

Hon är själv överraskad över svenskarnas plötsliga uppvaknande, och har förståelse för att bönderna varit sega att hoppa på det gröna tåget.

– Att ställa om till ekologisk produktion kan ta ett par år och kostar mycket. Men nu tror jag att mjölkbönderna ser att det lönar sig.