Häktades i dag

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-29

Amstetten/St Pölten I dag häktades Josef Fritzl, 73, av en häktningsdomare i St Pölten.

– Vi hoppas kunna åtala honom för mord, säger åklagarmyndighetens Gerhard Sedlacek.

Fälls Fritzl för mord kan straffet bli livstids fängelse.

har erkänt Josef Fritzl, 73, har nu erkänt såväl att han hållit sin dotter fången som att han är far till hennes sju barn. Men han menar att han inte tvingat henne till sex. Nu är han själv inlåst på obestämd tid.

På Justizanstalt i St Pölten, cirka sju mil öster om Amstetten, sitter Josef Fritzl inspärrad bakom höga murar. Vid häktningsförhandlingen som hölls där inne i dag vägrade Josef Fritzl att överhuvudtaget säga någonting.

– Jag tror att det var på inrådan av hans advokat som han höll tyst, säger Sedlacek.

Men domaren beslutade ändå att häkta.

Erkände i går

Så sent som i går erkände Josef Fritzl att han hade hållit sin dotter och tre av barnen inspärrade i det underjordiska fängelset i huset på Ybbsstrasse. Han har erkänt incestbrott – dock med det tillägget att han inte tvingat sig på sin dotter.

– Han har erkänt allting. Och hans tystnad är nog bara tillfällig. I går svarade han ganska villigt på våra frågor, säger Sedlacek.

Frågan som fortfarande återstår att besvaras är varför. Hur kan det vara möjligt att göra så mot sin egen dotter?

Riskerar livstid

Fälls Josef Fritzl för mord på den tvilling som enligt dottern Elisabeth Fritzl dog på grund av misskötsel så riskerar han livstids fängelse.

– Det är det allvarligaste brottet, säger Sedlacek.

Hur fortgår utredningen mot honom?

– Vi samlar fortfarande bevis i huset, förhören fortsätter och vi talar naturligtvis också med dottern och barnen, så gott det går, säger Sedlacek.

Följ ämnen i artikeln