Oppositionen sågar Alliansens jobbförslag

Uppdaterad 2014-06-06 | Publicerad 2014-06-04

MP: Det är våra förslag

Alliansen utmanar Socialdemokraternas jobbmål till 2020 – med ett eget.

S sågar förslaget – och MP anklagar Alliansen för hyckleri:

– De sju enskilda förslagen är bra men fem av dem har vi föreslagit tidigare och då har Alliansen röstat nej, säger Åsa Romson, MP:s språkrör.

I orangea t-shirts och med en publikuppvärmare som fick Alliansens medarbetare att stå upp och klappa händer – avklarade Alliansen sitt ett år gamla löfte om ett valkonvent.

Efter discodans och inbördes beundran presenterade statsminister Fredrik Reinfeldt deras nyhet – att över fem miljoner människor ska vara i jobb år 2020. Det skulle innebära 350 000 fler jobb från i fjol.

Utspelet är ett svar på Socialdemokraterna som förra året under partiets kongress i Göteborg meddelade sitt mål att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Nationalekonomen Mårten Palme har beräknat att det då skulle behöva skapas ungefär 200 000 nya jobb.

”Duger inte”

Magdalena Andersson (S), ekonomisk talesperson var inte imponerad. Enligt henne har Alliansen misslyckats med jobben:

– Regeringen sätter nu upp ett mål om att arbetslösheten om år 2020 ska ligga på över sex procent. Det duger inte.

Hon hänvisar till Konjunktur institutets prognos. Enligt den kommer sysselsättningen med den nuvarande politiken att år 2020 vara nära 5 miljoner och arbetslösheten 6,2 procent.

Reinfeldt vill dock inte kommentera målet för arbetslösheten utan tryckte på Alliansens mål om sysselsättning.

– När vi säger 350 000 fler i jobb så går det utöver det konjunkturinstitutet prognostiserar, svarar han.

Andersson läser ut en helt annan bild:

– Det här ligger i linje med den oro som Anders Borg har uttryck under senaste tiden. Han har varit orolig för att arbetslösheten ska sjunka för snabbt och därför ska kunna få inflationstendenser i ekonomin. Här visar regeringen tydligt att man behöver en stor arbetslöshetsreserv för att hålla inflationen i schack.

”Bra förslag – men våra”

Även MP:s språkrör Åsa Romson sågar utspelet:

– Med bara hundra dagar till valet tror jag väljarna vet vad Alliansen står för. De står för en skattesänkarpolitik som inte fungerar, och det fortsätter det med. Förslagen är ingen tsunamivåg av ny jobbpolitik. 60 miljoner är inte mycket att vända hela skeppet kring. Man måste ha större ambitioner om var jobb kan växa fram.

Hon ifrågasätter varför Alliansen inte tagit fram mer aktiva jobbåtgärder tidigare.

– De vill ge väljarna sent i sin andra mandatperiod en berättelse som är något annat än det de genomfört. Vi välkomnar naturligtvis att man nu vill diskutera detta.

Enligt Romson har MP föreslagit fem av de sju konkreta förslagen i riksdagen under nuvarande mandatperiod: Snabbare validering av utländska medborgares betyg och examina, satsning på folkhögskola, utveckling av Samhall, satsa mer på Ung företagsamhet och Drivhuset och se över starta eget-bidragen så att man ska kunna få det som yngre.

– Då har Alliansen röstat nej.

Per Bolund, MP:s ekonomiskpolitiske talesperson:

– Alliansen försöker skrämmas med Miljöpartiet. Men i praktiken kopierar de MP:s förslag. Bättre validering, mer folkhögskola och satsningar på ung företagsamhet har vi föreslagit sedan länge.Men det räcker inte. Ska vi få fart på jobben måste vi investera mycket mer i järnvägen, skolan och upprustning av miljonprogrammen.

Läs hela Alliansförslaget här.

Följ ämnen i artikeln