Jorospindeln erövrar Amerika

Publicerad 2022-03-17

Jorospindeln, trichonephila clavata, kan bli runt en decimeter, bara honans kropp kan bli 2,5 cm lång. Spindeln är känd för att använda sitt nät som fallskärm när den färdas med vinden.

Den är stor som en handflata.
Nu är spindeln på väg att erövra Amerika.

Den färgglada jorospindeln, som för tankarna till hockeylaget Brynäs, kommer från Asien och upptäcktes i sydstaten Georgia 2013. På knappt tio år har arten snabbt spridit sig över Georgia och över flera av sydöstra USA. Till sin hjälp har den sitt nät som den använder som ett slags fallskärm.

Spindelns storlek kan nog få fler än araknofobiker att hoppa till, men enligt spindelexperter behöver man inte vara orolig. Visserligen är jorospindeln giftig, men biter inte människor om den inte känner sig trängd. Dessutom klarar inte deras huggtänder att göra hål på människohud, skriver USA Today.

”Fungerar som naturlig skadedjursbekämning”

Entomologen Nancy Hinkle har tidigare sagt att den här spindelarten fungerar som en naturlig skadedjursbekämning. Jorospindeln livnär sig på insekter som myggor, flugor och andra småkryp. Spindeln naturliga fiende är fågeln, men ännu vet man för lite om hur den invasiva spindeln påverkar ekosystemet.

I en studie publicerad i tidskriften Physiological Entomology skriver forskare från Georgiauniversitetet att jorospindeln kan ta över stora delar av östkusten de närmaste åren.
– Folk borde lära sig att leva med den. Om de är i vägen och man tar ner deras nät för att flytta dem åt sidan är de bara tillbaka på samma plats nästa år, säger Andy Davis, en av studiens författare, i ett uttalande.