Paasikivi om ukrainska offensiven: ”Förutsättningar att lyckas”

Publicerad 2022-08-30

Mycket står på spel när Ukraina inleder en motoffensiv för att ta tillbaka regionen Cherson i södra Ukraina.

Ett bakslag kan äventyra både stridsmoralen och stödet från väst.

– Man behöver visa ett kvitto på att man börjat befria landet och vänt kriget, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Beskedet från den ukrainska militärledningen kom på måndagen.

– I dag har vi inlett offensiva insatser i olika riktningar, bland annat i regionen Cherson, säger talespersonen Natalia Humenjuk.

Uppgifterna är i dagsläget svåra att verifiera – men ligger i linje med tidigare budskap från ukrainsk sida.

– Sedan en månad tillbaka har man haft den uttalade ambitionen att befria Cherson före september månads utgång, säger svenske överstelöjtnanten Joakim Paasikivi.

Enligt uppgifter som florerar har ukrainska styrkor ryckt fram på tre ställen i närheten av staden Cherson. På måndagskvällen uppger ukrainsk militär att fyra byar i närheten av staden har befriats, skriver CNN.

Det ryska försvarsdepartementet hävdar att ukrainska operationer, bland annat nära Cherson, har misslyckats med stora förluster som följd, enligt den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån Ria Novosti.

Ukrainska soldater tidigare under sommaren.

Avgörande för stödet från väst

Det nya draget innebär ett viktigt moment i kriget. Tärningen är kastad. För Ukraina skulle en krigsframgång i Cherson vara mycket betydelsefull.

– Man behöver visa ett kvitto på att man börjat befria landet och vänt kriget från ett försvarskrig – där ryssarna har dikterat villkoren för hur man och var man slåss – till att ukrainarna tar initiativet och tvingar ryssarna att reagera, säger Paasikivi.

Det är viktigt på flera plan, menar Paasikivi. Dels för hoppet och stridmoralen bland ukrainarna. Dels behöver Zelenskyj visa omvärlden att stödet till Ukraina med vapen och pengar ger resultat – såväl för regeringar som medborgare som kämpar med inflation och höga energipriser.

Ett bakslag kan ge motsatt effekt.

– Det är mycket som står på spel för Ukraina, säger Paasikivi.

Tror du att Ukraina kommer lyckas ta tillbaka Cherson?

– Jag tror att de har goda förutsättningar för att lyckas.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

”Slagit mot alla viktiga måltyper”

Ukrainska styrkor har den senaste månaden förberett sin motoffensiv genom att försvaga det ryska försvaret i området med artilleribeskjutning.

– Man har slagit mot alla viktiga måltyper som ammunitionsupplag, staber, luftvärn och kritisk infrastruktur, det vill säga broarna till Cherson och på djupet in till Krim, säger Paasikivi.

Broarna är viktiga eftersom huvudorten Cherson ligger vid floden Dnepr.

En ytterligare orsak till att Ukraina agerar just nu är att militären vill undvika regn och rusk senare i höst.

– Det gör det inte omöjligt att slåss men allting går långsammare och blir jobbigare när det blir tjock lera, Paasikivi.

Den ryska militären kommer inte att ge sig utan strid. En ännu obesvarad fråga är hur ryssarna kommer att fördela sina resurser mellan fronten i öst och försvaret av sina ockuperade områden i söder. Vidare är en ny styrka, en tredje rysk armékår med frivilliga, är på väg in i Ukraina.

Joakim Paasikivi tror att stridsvagnar från Tjeckien, Polen och Slovakien kommer att sättas in och ändra den ukrainska krigsföringen.

– Ukraina har säkert flera pansarförband, eller förband av den storleken, som man nu kan sätta in, säger Paasikivi.