”Ett skrämmande samhällsproblem”

Polisens utredare om brottsmisstänkta ex-advokaterna

Publicerad 2022-06-19

Rättegången mot de nu uteslutna advokaterna ”Kungen” och ”Prinsen” har startat.

De anklagas för att själva varit en del av de gängkriminellas brottslighet.

– Ett skrämmande samhällsproblem, säger Lars Bröms, chef för utredningsgruppen Silvervargarna vid polisen.

Utredningen mot de två omskrivna advokaterna har pågått i 18 månader. Nu är detaljerna offentliga. Båda misstänks för synnerligen grovt narkotikabrott och grovt skyddande av brottsling.

”Kungen”, den äldre av de två, misstänks dessutom ha varit delaktig i att ordna ett beställningsmord.

Rättegången inleddes i torsdags. Veckan dessförinnan ställdes en annan advokat inför rätta i Halmstad åtalad för att ha manipulerat bevis och hjälpt en brottsmisstänkt att undgå straff.

Arkivbild på Södertörns tingsrätt.

”En kugge i det kriminella maskineriet”

I ärendet med ”Kungen” och ”Prinsen” har advokaterna fungerat som en viktig kugge i det kriminella maskineriet, menar Lars Bröms vid polisen.

Och när advokater missbrukar de speciella rättigheterna som att träffa klienter utan att bli avlyssnade, är det särskilt allvarligt. Genom att förmedla information, hjälpa kriminella i deras verksamhet, bidrar de till att gängkriminaliteten fortsätter.

Lars Bröms skräder inte orden:

– Jag tycker det är jävligt skrämmande för att prata ren och skär svenska! Det är rent åt helvete!

I podden Aftonbladet Krim berättar polisens utredare Lars Bröms om fallet med advokaterna ”Kungen” och ”Prinsen”. Här flankerad av kollegorna Tobias Qvist till vänster och David Nyberg.

– Vi får kritik dag ut och dag in, spott och spe, för att vi inte klarar att utreda det dödliga skjutvapenvåldet runtom i Sverige. Men det är inte så jäkla lätt när vi har advokater som inte bara springer med information – de är delaktiga i den här typen av brott också!

Nio advokater uteslutna

Lars Bröms medverkar i senaste avsnittet av podden Aftonbladet Krim tillsammans med utredarna Tobias Qvist och David Nyberg, och berättar där om fallet med ”Kungen” och ”Prinsen”, hur polisen arbetade.

Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander bemöter den kritik som riktats mot advokater: att vissa har en marknadsföring som anspelar på gangsterromantik, och att vissa använder en hätsk jargong i rätten.

Hon framhåller att advokater, generellt sett, sköter sig bättre i dag än för 20 år sedan. Om man ser till de ärenden som hamnar hos Advokatsamfundet.

– Sedan år 2000 har antalet anmälningar till disciplinnämnden minskat med 20 procent, samtidigt som antalet advokater ökat med 80 procent, säger Mia Edwall Insulander.

Avsnittet Gangsteradvokaterna belyser senaste tidens uppmärksammade rättsfall där advokater står åtalade för brott.

Följ ämnen i artikeln