Knarkliga åtalas efter rekordutredning – koppling till Black Axe

Största ärendet Tullverket utrett

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ligan beräknas ha smugglat kokain och heroin till ett värde av 112 miljoner kronor från Nederländerna till Skandinavien.

Nu åtalas 15 personer vid Göteborgs tingsrätt – vissa med koppling till den nigerianska maffian Black Axe.

Personerna misstänks ha ingått i en organiserad och storskalig verksamhet, där syftet varit att smugglat stora mängder narkotika från Nederländerna till Skandinavien, enligt åtalet.

Åtalspunkterna består av flera fall av synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.

De åtalade är medborgare i Nigeria, Gambia, Nederländerna, Litauen och Sverige, och mellan 26 och 51 år gamla. Alla utom två är män.

Smugglingen har enligt kammaråklagare Anna Svedin skett oerhört frekvent och organiserat under en längre tid – från april 2017 till mars 2019.

1 av 5 | Foto: Tullverket
Knarket har smugglats in i Sverige via bil och tåg, både i kurirers väskor och genom att kurirerna svalt narkotikan. Bilden från ett beslag i Göteborg på 18,4 kilo heroin.

Tusentals kilo till Europa

Ligan beräknas enligt åtalet ha hanterat över 132 kilo heroin och kokain till ett sammanlagt gatupris om 112 miljoner kronor. De faktiska mängderna ska dock vara högre.

–Det här är baserat enbart på mängder som vi känner till, säger Anna Svedin till TT.

Smugglingen till Sverige har främst skett via Danmark och här har narkotikan distribuerats i Stockholm och Göteborg

Verksamheten har utgått från Nederländerna. Narkotikan har förpackats i kapslar, som märkts med olika beteckningar, och sedan smugglats i bil till Danmark. Senare ändrades rutten, enligt åtalet.

– Åtalet avser en väldigt liten del av en mycket välorganiserad och omfattande verksamhet som smugglat tusentals kilo heroin och kokain till Europa under flera år, säger Anna Svedin till TT.

Förnekar Black Axe-koppling

En del personer i utredningen kopplas till det nigerianska maffianätverket Black Axe.

– I materialet finns det delar som pekar på tillhörighet i Black Axe för vissa av de här personerna. Men det förnekas av de personerna, eftersom man inte får säga att man tillhör den organisationen, har Anna Svedin tidigare sagt till Aftonbladet.

Ärendet beskrivs som det största som Tullverket utrett. Förundersökningen omfattar 14 000 sidor.

Upp till 10 års fängelse

Tullverket kom knarkligan på spåren genom samverkan med flera länder i Europa, däribland Nederländerna.

– Genom vårt arbete har vi allvarligt stört ett Västafrikanskt nätverk. Det handlar om stora mängder heroin och kokain och vi har gripit alltifrån leverantörer i Nederländerna till grossister, kurirer och köpare, säger Tony Magnusson, chef för Tullverkets brottsbekämpning i västra Sverige, i pressmeddelandet.

Rättegången inleds den 9 oktober.

Synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott ger mellan 6 och 10 års fängelse.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE