2,3 miljoner människor bor på Gazaremsan

Israel gav dem sex timmar att lämna.

Publicerad 2023-10-14

IDF meddelade i morse att mellan klockan 10.00 och 16.00 lokal tid skulle civila få lämna norra Gaza via huvudvägarna.

Men evakueringskorridoren är ”inte rimlig” enligt Röda korset och palestinierna påstås inte lita på IDF:s löften.

– De förstår att Israel försöker evakuera dem för att ta över palestinska hem, säger Hamas talesperson till Aftonbladet.

Följ ämnen
Gaza

Tusentals flygblad föll ner över Gaza på fredagen. Den israeliska militären, IDF, lät sprida budskapet om att alla civila ska evakuera till söder om Gazafloden inom 24 timmar.

Under lördagen stod det klart att tidsfristen för evakueringen förlängdes. Miljonbefolkningen i Gaza fick ytterligare tid att lämna sina hem – mellan 10 och 16 lokal tid (15 svensk tid) på lördagen.

Det är inte tillräckligt med tid, menar internationella organisationer som FN och Röda Korset. Man fruktar för att flygbladsvarningen kan innebära att Israel planerar en full markoffensiv. Särskilt efter Israels premiärminister Benjamin Netanyahus tv-tal med budskapet om att ”Hamas ska förintas”.

– Människor vet inte vart de ska ta vägen eller var de är säkra, säger Crystal Wells.

Palestinier på flykt mot södra Gaza efter evakueringsordern.

Akut humanitär situation

Crystal Wells är talesperson för Röda Korsets internationella kommitté ICRC. I ett mejl till Aftonbladet betonar hon att civila skyddas av internationell humanitär lag, oavsett om de evakuerar eller inte.

– Med tanke på den nuvarande belägringen av Gaza är det svårt att föreställa sig en säker evakuering. Det är också viktigt att komma ihåg att evakuering inte är ett alternativ för alla, som äldre, sjuka och funktionshindrade, skriver Crystal Wells.

Israel mobiliserar sina trupper inför en invasion av Gaza.

Den humanitära situationen i Gaza beskrivs akut. Elen har stängts av. Införseln av mat och mediciner är stoppad. Och hjälparbetet för organisationer som Röda Korset är nästintill omöjligt, menar Wells.

– Familjer i Gaza har redan svårt att få tillgång till rent vatten. Ingen förälder vill vara tvingad att ge smutsigt vatten till ett törstigt barn.

Sjukhusen beskrivs vara överfulla och läkare arbetar dygnet runt. Samtidigt står sjukhusen utan el och de har utsatts för bombattacker. Inga röntgenbilder kan tas och nyfödda sätts i kuvöser, uppger Röda Korset.

– Evakueringsordern ökar belastningen på sjukvården, som redan är vid bristningsgränsen. Vi har redan varnat för att sjukhus snart kan bli bårhus om de inte får mer lättnad, skriver Crystal Wells.

Crystal Wells, talesperson för Röda Korsets internationella kommitté.

Hamas: ”Israel vill skydda sig genom ordern”

Den senaste upptrappningen av konflikten mellan Israel och Palestina började för en vecka sedan. Den 7 oktober gick den islamistiska palestinska rörelsen Hamas till attack mot flera israeliska städer. Enligt Hamasledaren Mohammed Deif avfyrades över 5 000 raketer.

Hamas är en

terrorstämplad organisationBland annat EU, USA och Storbritannien har terrorstämpat Hamas. som har kontroll över Gazaremsan. Och de ser det som att Israel begår allvarliga krigsbrott mot palestinierna.

– När Israel nu pressas av Islam så vill de skydda sig själva genom att säga att civila ska lämna sina hem, säger Hamas talesperson Osama Hamdan till Aftonbladet.

Osama Hamden, talesperson för Hamas.

– Jag tror inte att palestinierna kommer se evakueringsordern som en positiv sak från Israel. De förstår att Israel försöker evakuera dem för att ta över palestinska hem. De har deporterats en gång, de kommer inte acceptera att det händer igen.

Osama Hamdan uppger att han befinner sig i Libanon, en bra bit från striderna. Han använder en stark retorik för att beskriva situationen för de civila i Gaza. Bland annat kallar han det som händer för en massaker mot Palestina.

– Palestinierna kommer fortsätta stå på sig och motsätta sig ockupationen. De kommer göra sitt bästa för att bli av med ockupationen. Israel kommer inte göra något bra för palestinierna. De har undergrävt

OsloavtaletEtt avtal mellan Israel och Palestina som undertecknades under 90-talet. Bland annat kom man överens om att Gaza stad skulle tillfalla palestinsk kontroll., och...

Sedan hörs ett brus och Osama Hamdan har försvunnit från samtalet. Innan en fråga om Hamasattacken med de 5 000 raketerna mot Israel hinner ställas.

Publisert:

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Lina Thorén, Kristina Jeppsson, Jenny Åsell och Elvira Barsotti.
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET