Ygeman: ”Kan paradoxalt nog få fler invandrare”

Publicerad 2022-12-11

Regeringen gick till val på att så gott som strypa invandringen.

Men ett förslag om skärpningar i arbetskraftsinvandring har fastnat på regeringens bord – och oppositionen varnar för stora effekter.

– Trots att vi har den mest högerkonservativa regeringen någonsin kan vi paradoxalt nog få fler invandrare, säger Anders Ygeman (S), migrationspolitisk talesperson.

Förslaget om ett förhöjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandring lämnades redan av den förra regeringen, då Anders Ygeman var socialdemokratisk migrationsminister.

PLUS: LISTA: Så mycket tjänar alla i riksdagen

I propositionen, som klubbades av riksdagen förra onsdagen, skärps kraven till att en anställd ska kunna ”uppnå en god försörjning” om ett arbetstillstånd ska utfärdas. En stor majoritet av riksdagen, S, M, KD, L och SD, röstade för förslaget.

Regeringspartierna och SD har i Tidöavtalet skrivit om ytterligare skärpningar, och att man vill införa ett höjt lönegolv motsvarande medianlönen, ungefär 33 200 kronor, för arbetskraftsinvandrare. Vissa yrkesgrupper, som personliga assistenter, vill man helt undanta från möjligheten till arbetstillstånd till utlänningar.

”Öppnar dörren”

Trots att bara en dryg vecka har gått riktar nu Anders Ygeman kritik mot regeringen för att man inte skrivit en förordning och satt datum för nya lagens införande.

– Redan förra torsdagen kunde regeringen fattat ett beslut om ett höjt lönegolv. Men det verkar som att regeringen tänker skjuta på frågan och dessutom vill man genomföra utredningar för att se över undantag, säger Anders Ygeman och fortsätter:

– De öppnar de facto dörren för lågkvalificerad arbetskraftsinvandring och följden blir tiotusentals fler arbetskraftsinvandrare i Sverige. De lovade paradigmskifte, men det blev en schweizerost i stället.

I en debatt i riksdagen i veckan ställde Ygeman frågor till migrationsminister Maria Malmer Stenergard, som menade att Ygeman missuppfattat regeringens avsikter.

Enligt ministern kommer regeringen genomföra den första höjningen snart, för att därefter se över vidare skärpningar som preciserats i Tidöavtalet.

– Jag noterar att Anders Ygeman har höga förväntningar på den nya regeringen. Det tog Socialdemokraterna nästan åtta år i regering att presentera ett förslag för höjt lönegolv för arbetskraftsinvandring, men nu klagar han på att det inte är färdigt sex dagar efter att propositionen har röstats igenom. Målsättningen är att så snart som möjligt att höja försörjningskravet för arbetskraftsinvandring, säger Maria Malmer Stenergard.

Enligt uppgifter väntas det röra sig om månader, snarare än veckor, innan regeringen fattar beslut om att inför skärpningarna.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M)

”Är ett jättebekymmer”

Bland de mest högljudda kritikerna till regeringens förslag om att höja lönegolvet till medianlönen finns Svenskt näringsliv.

De menar att ett golv på drygt 33 000 kronor skulle få förödande konsekvenser för svenska företags konkurrenskraft.

– Det är ett jättebekymmer att man inte hittar rätt arbetskraft. Vi har frågat företagen och många säger att man inte kan betala så höga löner och då kommer man istället avstå från arbetskraftsinvandring. Och hittar man inte den arbetskraften på den inre marknaden kan man tvingas avstå uppdrag eller lägga ner verksamheten, säger Karin Johansson, vice vd på Svenskt näringsliv.

Hon ställer sig däremot bakom förslaget om löner enligt rådande kollektivavtal och krav på heltid för arbetskraftsinvandrare.