Bråket mellan Pehrson (L) och Dadgostar (V) fortsätter: ”Sorgligt”

Uppdaterad 2022-09-07 | Publicerad 2022-09-06

Johan Pehrson (L) och Nooshi Dadgostar (V) har haft tuffa dueller genom hela valrörelsen.

I Ekots debatt i fredags kulminerade det med ett bråk om aktier i skolbolag.

– Det är att ta fokus från huvudfrågan, hur vi ska klara välfärden, säger Johan Pehrson (L).

Nooshi Dadgostar (V) och Johan Pehrson (L) har hamnat i flera hätska ordväxlingar i valrörelsen.

I fredags under Ekots partiledardebatt hamnade de återigen i luven på varandra. Dadgostar påstod då att Pehrson ägde aktier i ett skolbolag. Uppgifter som kommer från en intervju i affärstidningen Dagens Industri där Pehrson själv uppger att han ägt 100 aktier i skolkoncernen Atvexa – ett innehav han enligt egen utsago nu sålt av.

– Det här är ju Alice i Underlandet, jag vet inte vad jag ska svara på frågan. Jag äger inte aktier i någon skolkoncern. Vad pratar du om? svarade Johan Pehrson i radiodebatten.

”Kommunisttidningar”

Dadgostar hävdade då att flera medier skrivit om det.

– Det är kommunisttidningar som sitter och skriver sån där skit. Du är ju inte klok! svarade Pehrson ilsket.

Jag tycker inte att vi ska ha korrupta politiker i svensk politik, säger Nooshi Dadgostar.

Aftonbladet talade med Nooshi Daghostar i början av veckan om bråket som inträffade i fredags i radiohuset under Ekots debatt.

Vad tänker du om ordväxlingen som uppstod så här efter helgen?

– Johan Pehrson har själv uppgett i vad han kallade en kommunistblaska att han har ett aktieinnehav. Det som många med mig då undrar är om han som företrädare för ett politisk parti står på barnens sidan eller på aktieägarna och skolkoncernens sida.

– Jag blev bekymrad över hans reaktion där han låtsades som att han aldrig hade haft några aktier i en sådan koncern. Det värsta jag vet är korrupta politiker och liberalerna har ju tidigare visat att man har öppnat upp för att slussa pengar, exempelvis Kalla faktas avslöjande nyligen. Då vet man inte vilka lobbyister som för in pengar i partiet. Jag tycker att hans reaktion ger ett intryck av att han inte står på barnens sida.

Dock tillbakavisade han påståendet om att han skulle äga aktier efteråt. Förändrar det din syn på frågan?

– Jag tycker att han skulle ha nämnt detta i debatten när han fick en rak fråga. Jag tycker återigen att det blev en väldigt stark reaktion som jag upplever bottnar i att det är en väldigt känslig fråga för Liberalerna. Jag tycker inte att vi ska ha korrupta politiker i svensk politik.

Menar du därmed att du anser att Johan Pehrson är korrupt?

– Det måste han svara på själv. Men han har själv uppgett att han har aktier och har därmed själv tjänat pengar på det svenska skolsystemet. Och han sa själv inget annat om detta i debatten utan fick det att framstå som att han inte hade ägt några aktier alls. Jag tror att det för många människor framstår som att Liberalerna har mycket att dölja.

Pehrson: ”Tar fokus från huvudfrågan”

Johan Pehrson får tillfälle att bemöta kritiken under tisdagskvällen, en timme före partiledarutfrågningen i TV4. Han kallar Nooshi Dadgostars utspel för ”sorgligt” och svarar direkt på Dadgostars svar till Aftonbladet huruvida Liberalerna framstår som ett parti som har mycket att dölja.

”Hon går ju ”all-in” på ett korståg mot privata utförare och mångfalden i välfärden”, säger Johan Pehrson.

– Nej, det finns inget att dölja. Jag går inte igenom hennes pensionssparanden. Alla aktier som man äger går ju att kolla upp. Nu äger jag inga sådana aktier, säger han.

Liberalernas partiledare tycker att Nooshi Dadgostar tar fokus från det som för honom är viktigt, säger han.

– Det är lite konstigt. Det är att ta fokus från huvudfrågan hur vi ska klara välfärden. Hon går ju ”all-in” på ett korståg mot privata utförare och mångfalden i välfärden. Jag tycker det är sorgligt.