5 punkter om sammandrabbningarna i Kosovo

Uppdaterad 2023-06-05 | Publicerad 2023-06-02

Oroligheter har brutit ut mellan Natostyrkor och serbiska demonstranter i Kosovo under veckan.

Både soldater och demonstranter har skadats och flera nationer uppmanar nu länderna att lugna ner situationen.

Läget i området beskrivs som det värsta på många år – här är fem punkter om den senaste tidens händelser.

1. Sluter avtal för att tina upp relationerna

I mars slöts ett muntligt avtal mellan Kosovo och Serbien om att leva upp till ett EU-förmedlat avtal. Avtalet innebär att serberna i norra Kosovo får en högre grad av självständighet och att Serbien inte ska blockera Kosovos medlemskap i internationella organisationer.

2. Lokala val bojkottas

Serberna i norra Kosovo menar att Kosovo inte levt upp till avtalet, då de inte fått någon högre grad av självstyre. Därför väljer de att bojkotta de lokala valen.

Valdeltagandet blir 3,5 procent och kosovoalbanska borgmästare väljs in i regionen där kosovoalbanerna är i minoritet. Serberna i norra Kosovo menar att de inte accepterar borgmästarna då de inte representerar dem.

3. Demonstranter försöker stoppa det nya styret

I måndags försökte serbiska demonstranter stoppa det nyvalda styret i staden Zvecan i norra Kosovo. Demonstranterna försöker inta kommunhuset och våldsamheter bryter ut.

4. Natosoldater och demonstranter skadas

30 Natosoldater från den internationella fredsstyrkan Kosovo Force skadas, tre av de skadade soldaterna är från Ungern och ska ha skadats med skjutvapen.

Serbiens president, Aleksandar Vucic uppger att 52 serber skadas, tre av dem allvarligt. Kosovos president, Vjosa Osmani, anklagar sin serbiska motsvarighet för att försöka destabilisera landet.

5. Kosovo får internationell kritik

Kosovo får kritik från flera länder och Nato för hur de har hanterat situationen. ”Vi har tydligt informerat Kosovos myndigheter att det var ett misstag att fortskrida med valen”, säger Frankrikes president Macron, enligt Le Monde.

Samtidigt fördömer flera länder även de serbiska demonstranternas våldsamma handlingar.

Följ ämnen i artikeln