Lööf: Pehrson har sålt sin själ

Publicerad 2022-10-14

Kritiken från oppositionen mot den nya regeringen låter inte vänta på sig.

Annie Lööf (C) kallar Tidöavtalet för en "liberal kraschlandning".

– Det är ett nationalistiskt, konservativt maktskifte, säger hon till Aftonbladet.

Kort efter att Ulf Kristersson (M) presenterat sin nya regering kom vass kritik från oppositionspartierna.

Extra hårda ord riktas mot Liberalerna.

”Det blev en liberal kraschlandning. Det blev inget borgerligt, liberalt maktskifte. Det blev ett konservativt, nationalistiskt maktskifte. Ett tungt ok att bära för den som någon gång kallat sig liberal. SD fick allt, till och med nycklarna till Rosenbad, vad fick Liberalerna?” skriver Centerledaren Annie Lööf i en tweet.

Lööf: ”Pehrson har sålt sin själ”

Till Aftonbladet säger hon att det skett ett paradigmskifte i svensk politik. Samtidigt riktar hon kritik mot Liberalernas partiledare Johan Pehrson.

– Johan Pehrson har sålt sin själ för ett antal ministerposter. När man lyssnar på den uppgörelse han har gjort så kommer man nu ju nu genomföra SD:s migrations- och kriminalpolitik.

– Han kunde ju inte presentera en enda konkret reform, fortsätter Lööf.

Johan Pehrson svarar på kritiken och säger att Liberalerna bidrar med "lovikavanten" i det här regeringsunderlaget, när det kommer till brottsbekämpningen.

Han tycker också att Annie Lööfs påhopp om att han sålt sin själ är märkligt.

– Jag säger bara att det är väldigt, väldigt konstigt, för att inte säga obegripligt, säger han till Aftonbladet.
– Hon verkar inte förstå vikten av att vi stärker skyddet för utsatta kvinnor, det är ett kraftfullt steg för att hjälpa utsatta kvinnor, fortsätter han.

Annie Lööf (C).

Andersson: Kommer hålla SD ansvariga

Även Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet, ger en känga till Liberalerna.

”Jag läser och läser men kan inte se vad Liberalerna fått för genomslag i det här avtalet. Vad de vikt ner sig i är däremot plågsamt tydligt”, skriver hon på Twitter.

”Jisses. Detta är alltså den mest nationalistiska och konservativa regeringsagenda Sverige någonsin skådat, och den ska genomföras av extremhögerns tjänstepersoner på regeringskansliet. Hur mycket självbedrägeri kan man egentligen uppbåda i ett parti?”, skriver hon också i ett inlägg riktat till Liberalerna.

Magdalena Andersson (S), tidigare statsminister, kommenterar också den nya regeringen.

”Högerpartiernas slottsavtal kommer att leda till ökade klyftor och splittring. Den ekonomiska politiken riskerar att göra svenskar fattigare genom att driva på inflationen och höja boräntorna samtidigt som den tvingar fram nedskärningar i sjukvården, skolan och äldreomsorgen”, skriver hon på Instagram.

”Det är också tydligt att även om Ulf Kristersson blir statsminister så är det Jimmie Åkesson som styr. Som opposition kommer vi att hålla Sverigedemokraterna ansvariga för den förda politiken”, fortsätter hon.

Oktoberöverenskommelsen blir ett tungt ok för ett kallare och mer otryggt Sverige. Skräddarsytt för att öka barnfat…
https://t.co/yvBdojrIkT
Jimmie Åkesson, Ulf Kristersson, Ebba Busch och Johan Pehrson under pressträffen.

Följ ämnen i artikeln