Parkeringsjätten varnar: ”Bilen ska också köra i sommartid”

Uppdaterad 2023-03-26 | Publicerad 2023-03-25

Patrik Lindgren har jobbat i branschen i tolv år, men aldrig varit med om att man skulle bevilja en extra timme.

Natten mot söndagen blev morgnarna mörkare då klockan ställdes fram till sommartid.

En förändring som kan bli dyr för den som parkerar med p-skiva.

Nu varnar danska Q-Park för omställningen och uppmanar sina kunder att ställa om klockan i bilen.

Möblerna ställs ut och klockan ställs framåt. Övergången till sommartid brukar innebära en del förvirrning.

I ett hopp att försöka få lite ordning på ett av problem kopplat till tidsomställningen gick danska Q-Park ut med ett pressmeddelande.

”Bilen ska också köra i sommartid” skriver företaget och uppmanar alla kunder att ställa om klockan i bilen och den digitala p-skivan.

Finns en chans att slippa boten

För den som glömt ställa om klockan i bilen och sätter fel tid på p-skivan kan det bli svårt att överklaga. Men den som parkerar mitt i skiftet kan ha en chans att slippa p-boten.

– Har man läst klockan fel är det nog svårt att häva den, men parkerar man i skiftet under natten kan det nog gå att lösa, säger Patrik Lindgren, produktchef på Avarn Security som utvecklar parkeringstjänster.

Han har jobbat i parkeringsbranschen i tolv år, men aldrig märkt att övergången till vinter- eller sommartid skulle vara något som påverkat antalet felparkeringar.

– Det har jag aldrig reflekterat över eller fått till mig, säger Patrik Lindgren.

Glöm inte ställa om klockan i bilen och p-skivan

Många av våra tidsvisande apparater slår i dag automatiskt om till rätt tid. Två undantag kan dock vara klockan i bilen, samt digitala p-skivor. Med en felställd klocka i bilen, är det lätt att p-skivan också visar fel. Att det skulle råda någon extra hänsyn kopplat till övergången är inget som Patrik Lindgren har hört talas om.

– Jag har inte varit med om att man skulle bevilja en extra timme, säger Patrik Lindgren.

Dock är det upp till markägaren, som äger parkeringsplatsen, i fall man skulle kunna få parkera en extra timme för att slippa böter.

– Det är ju sunt förnuft som gäller, det finns etiska regler som man ska ta hänsyn till. Sådana saker som kan vara försvårande för människor, säger Patrik Lindgren.

För den som parkerar mitt i skiftet kan ha en chans att slippa boten.

Följ ämnen i artikeln