Exilpolitiker pekar ut okänd rysk motståndsgrupp för bilbomben

Publicerad 2022-08-22

Ukraina nekar till att ha legat bakom bilbomben som dödade Daria Dugina, 29.

Samtidigt hävdar den ryske exilpolitikern Ilja Ponomarev att dådet utfördes av en tidigare okänd motståndsgrupp.

– Den här attacken markerar ett nytt kapitel i det ryska motståndet mot Putinismen, säger han.

Följ ämnen
Ukraina

Daria Dugina dog omedelbart när bilen hon färdades i exploderade utanför Moskva i lördags kväll.

Den statliga utredningskommittén, Rysslands motsvarighet till FBI, uppger enligt regimkontrollerade medier att en bomb hade placerats under fordonet.

Attentatet tros ha varit riktat mot Daria Duginas pappa Alexander Dugin, en fascistisk ideolog som kallats ”Putins hjärna” och länge har förespråkat att Ukraina ska invaderas.

PLUS: Soldaten Pavel: ”Visste inte att vi invaderade Ukraina”

Redan i lördags kväll pekade ryska företrädare ut Ukraina som ansvarigt för dådet. Liknande anklagelser valsade runt i ryska statsmedier under söndagen, men Kreml har inte gjort något officiellt uttalande där Ukraina får skulden.

Ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova spekulerade dock i ämnet.

”Om det ukrainska spåret bekräftas talar vi om statsterrorism som styrs av regimen i Kiev”, skrev hon på Telegram enligt CNN.

Ukrainas regering nekar kraftfullt till anklagelserna.

– Ukraina har absolut inget med det här att göra. Vi är ingen kriminell stat som Ryssland, sa president Zelenskyjs rådgivare Mykhailo Podolyak enligt The Guardian.

Pekar ut ny motståndsgrupp

Samtidigt hävdar en rysk exilpolitiker i Kiev att mordet utförts av en tidigare okänd rysk motståndsgrupp vid namn NRA, Nationella republikanska armén. Ilja Ponomarev gjorde utspelet i sin Youtube-kanal på söndagsmorgonen.

Han har tidigare suttit i det ryska parlamentet och var enligt The Guardian den enda i duman som röstade mot annekteringen av Krim 2014.

Ponomarev hävdar, enligt Kiev Independent, att NRA har gett honom uppdraget att släppa ett uttalande:

– Den här handlingen, liksom många andra motståndsaktioner på ryskt territorium de senaste månaderna, utfördes av Nationella republikanska armén, sa han.

Ponomarev fortsatte:

– En betydelsefull händelse utspelade sig nära Moskva i går kväll. Den här attacken markerar ett nytt kapitel i det ryska motståndet mot Putinismen. Ny, men inte den sista.

PLUS: Soldaten Pavel: ”Visste inte att vi invaderade Ukraina”

Enligt Ponomarev lovar NRA att inte angripa civila, men alla med kopplingar till Putins styre är legitima måltavlor. Han läste högt ur ett påstått manifest från gruppen som legitimerade attacken mot Daria Dugina.

– Hon var en röst som förespråkade våld och mord i rysk-ockuperade områden i Ukraina.

Han fortsatte och sa enligt The Guardians översättning:

– Vi anser att ett folk som fråntagits sina demokratiska rättigheter har rätten att göra uppror mot tyranner. Putin kommer att avsättas och förstöras av oss.

Exilpolitikern Ilja Ponomarev.

Max Seddon: ”Udda första måltavlor”

Ilja Ponomarev har förbjudits att återvända till Ryssland och blev ukrainsk medborgare 2019. I mars startade han sin Youtube-show och en Telegram-kanal.

Hans motstånd mot Putin är välkänt och som The Guardian konstaterar kommer hans påståenden om en tidigare okänd motståndsgrupp inne i Ryssland att väcka ilska i Kreml, sanna eller ej.

Financial Times Rysslands-korrespondent Max Seddon twittrar att Ponomarev inte var känd för sin pålitlighet under sin tid som oppositionspolitiker.

”Ingen har hört talas om den här gruppen. Och om någon ska sätta igång med bilbomber i Ryssland vore det udda att välja Dugin och hans dotter som första måltavlor”, skriver han.