577 ”Hesa Fredrik” inaktiverade – i bruk först om flera år

Uppdaterad 2022-03-08 | Publicerad 2022-03-07

I dag ljuder varningssignalen i den kvartalsvisa övningen av ”Hesa Fredrik”.

Men 577 ljudsändare är inaktiverade runt om i landet – och nu ber MSB regeringen om pengar för att återställa dem vilket tar upp till tre år.

I ett brev till regeringen skriver myndigheten att ”många medborgare inte skulle nås av ett utomhuslarm”.

Efter Vladimir Putins höjning av kärnvapentruppernas beredskap har frågorna om skyddsrum och varningssignaler strömmat in till länsstyrelser, regioner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Statsminister Magdalena Andersson (S) gick i sitt tal till nationen i tisdags förra veckan ut med att totalförsvaret ska få mer pengar.

”Hesa Fredrik”.

Prioriterad återaktivering

För att möta statsministerns förfrågan skickade MSB samma kväll in ett underlag till regeringen om vilka behov som finns där det framgår att:

”Idag har ett flertal kommuner inte aktiverat alla sina ljudsändare, vilket innebär att många medborgare inte skulle nås av ett utomhuslarm och en återaktivering av 577 inaktiverade ljudsändarna bedöms vara prioriterad”

MSB konstaterar vidare att återaktiveringen är helt beroende av att regeringen tillför mer pengar – och det kommer därefter att ta flera år innan arbetet är klart.

”Återaktiveringen kan påbörjas omgående om medel tillförs och återtagningstiden påverkas av tillgången på installationspersonal (bedömt slutfört 2-3 år om medel tilldelas)”, skriver MSB.

Enhetschefen Anders Johannesson är MSB:s talesperson i frågor om skyddsrum och ljudsändare och pekar ut kommunerna som ansvariga för att 577 ljudsändare är ur funktion.

– För många år sedan när vi gick ifrån det civila försvaret och la ner stora delar av det militära försvaret så valde en del kommuner att inte ha kvar sina tutor aktiva. De tyckte att det behövs inte eftersom det är så långt till att vi skulle hamna i krig ändå. Och är det så då att vi höjer beredskap eller fara för krig så återaktiverar man sina tutor då. Och där är vi lite nu, att fler och fler kommuner hör av sig och vill återaktivera sina tutor.

MSB har ett övergripande ansvar för det här systemet – varför har ni inte gjort något åt det tidigare?

– Dels har inte kommunerna själva velat haft tutorna i gång och vi har inte varit i något sådant läge runtomkring oss med, jag ska inte säga risk för krig, men att det är ett spändare läge runtomkring som gör att vi behöver tänka lite mer på vår beredskap. Det har vi inte haft förrän nu.

”Är ett problem”

Enligt Anders Johannesson finns återaktiveringen av de 577 ljudsändarna med i MSB:s underlag som ska skickas in som svar på regeringsuppdraget om att stärka totalförsvaret. Svaret ska vara regeringen tillhanda den 10 mars och troligen får det genomslag i vårändringsbudgeten. 

I så fall kan medborgare som bor nära någon av de 577 ljudsändarna få del av larmsignaler om 2-3 år.

– Det är klart att det är ett problem, för det är en logistisk apparat att få till det och vi har inte hur många tekniker som helst som kan skruva upp de där. Det är en begränsning i dels hur mycket medel vi får från staten att återaktivera och dels hur vi kan planera och ta in extra personal för att sätta upp dem.

Aftonbladet söker justitieminister Morgan Johansson (S) för kommentarer.

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.