ÖB: Finns inga hinder för en militär operation

Publicerad 2022-02-05

Rysslands militära trupper bedöms nu vara i slutfasen av förberedelse av en total invasion av Ukraina, skriver New York Times.

10 000 soldater ska ha anlänt på Krimhalvön de senaste två veckorna.

– Nu finns resurserna på plats, det är uppenbart. Som vi ser det finns det inga hinder för en militär operation i det här området, säger Micael Bydén, överbefälhavare i Ekots lördagsintervju.

Ukrainas militär misstänker att ryska trupper kommit allt längre i förberedelserna av en storskalig invasion, skriver New York Times. Enligt uppgifterna kan Ryssland snart vara fullt redo att agera längs Ukrainas östra och södra gräns.

Dessutom har Kreml försökt förstärka två separatistgrupper i Ukraina och storskaliga militärövningar pågår vid den Ukrainska gränsen i grannlandet Belarus.

Även Försvarsmaktens överbefälhavare, Micael Bydén, menar att risken för en rysk invasion nu ökat.

– Med perspektivet att resurserna nu finns på plats så är det klart att risken har ökat. Man kan agera med vad som finns där på plats. Nu handlar de om intentionen: Är det värt att göra de? Vad är det man vill nå? Är man beredd att ta den här risken?, säger Micael Bydén till Lördagsintervjun i SR.

Skolboksexempel på stridsförberedelser

En källa till New York Times, beskriven som högt uppsatt, inom Ukrainas militär har redogjort för den hemligstämplade informationen kring de ryska trupperna på Krimhalvön. Källans trovärdighet styrks även av satellitbilder som under den senaste tiden kunnat dokumentera den ryska upptrappningen på halvön. 10 000 ytterligare soldater ska ha anlänt på Krim de senaste två veckorna.

Försvarsmaktens överbefälhavare, Micael Bydén.

Analytiker beskriver den ryska militärens agerande som ett skolboksexempel på en modern armés slutliga förberedelser för strid. Att medel för logistisk infrastruktur så som sjukhus, kommunikationsenheter och elektronisk utrustning som ska störa fiendens kommunikation nu anlänt till gränsen nämns som exempel.

– Det som gör mig nervös är hur metodiskt de genomför det här. Det genomförs som ett skolboksexempel. Man vet vad som kommer hända – och sen händer det, säger Dara Massicot, Researcher på RAND till New York Times.

Putins intentioner avgörande faktorn

Frågan nu är vilka intentioner Ryssland har. Den senaste tiden har Ryssland försökt spela ned situationen och deltagit vid flera diplomatiska samtal. Överbefälhavaren menar dock att retorik och diplomatik inte behöver vara talade för hur Ryssland kan komma att agera. Bedömningen och risken är att Ryssland kan agera militärt.

Vladimir Putin.

– Ryssland säger det som passar deras beskrivning, deras narrativ. Det har de alltid gjort. Men kom ihåg: då man gick in i östra Ukraina 2014 och annekterade Krim, då gjorde man det så att säga i ”smyg”. Det skulle inte synas att det var Ryssland. När man nu har ryska trupper längst gränsen på det här sättet, man går in och ställer krav på ny säkerhetsordning i Europa, Putin träffar sin motsvarighet i Kina och de uttrycker att de har samma uppfattningen kring Natos utvidgning och så vidare. Då är både risk och bedömning att de finns i farans riktning, säger Micael Bydén.

Trupper finns på plats, historiskt agerar Ryssland på ett vis som de tidigare gjort före invasion – frågan är när militärt agerande kan bli aktuellt.

–Det finns årstider som är mer eller mindre bra för en markoperation, säger Micael Bydén.

Vilken årstid är bra?

– Vi är där nu, säger överbefälhavaren till Ekots Lördagsintervju.