”Vi kommer slå tillbaka mot USA”

Publicerad 2017-02-10

TEHERAN. Stefan Löfven kommer till ett Iran präglat av framtidstro men också fruktan för den ständiga fienden USA.

Inför revolutionsdagen uppmanade regimen befolkningen att gå ut på gatorna och visa sin avsky mot Donald Trump.

– Vi kommer slå tillbaka mot USA, vi vill visa världen det, säger Abbas Imani, 32.

Abbas Imani har tagit med sig sin fru, sin tvååriga son och sin mamma till Azaditorget, Frihetstorget. Precis som tusentals andra iranier är han här för att fira minnet av islamiska revolutionen 1979 och lyssna på president Hassan Rouhani.

– Jag är här varje år. Det är ett sätt att visa världen att vi lyssnar på våra högsta ledare, säger han.

Abbas Imanis ord är precis det budskap som regimen vill höra. Den har, precis som tidigare år, uppmanat alla som kan att gå ut på gatorna. Dels för att visa att revolutionen fortfarande är levande, dels för att protestera mot USA, en tradition som är minst lika viktigt som själva hedrandet av revolutionen. 

– Vi kommer slå tillbaka mot USA, vi vill visa världen det, säger Abbas Imani.

USA är en imperialiststat

En man i tåget håller upp en docka föreställande Donald Trump i tvångströja. På magen har den en skylt med texten ”crazy”. Dockan är bara en av många som syns i folkhavet, nästan alla har ett antiamerikanskt eller antiisraeliskt budskap. Ett par hundra meter från torget, mitt i en gatukorsning, står en folksamling och bränner amerikanska flaggan. 

Varför hatar du USA så mycket?

– USA är en imperialiststat som utnyttjar andra länder och som stödjer Israel. Det spelar ingen roll vilken president USA har, det är alltid det samma. Men med Trump är det värre än någonsin, säger Abbas Imani.

Andra är mer dämpade i sin avsky mot landet i väst. En kvinna, som inte vill uppge sitt namn, håller upp en skylt med budskapet att muslimer ska ha samma rättigheter som alla andra

– Jag hatar Trumpadministrationen, men jag hatar inte amerikaner, säger kvinnan.

Relationerna med Europa har blivit bättre

Demonstrationen lockar främst traditionalister och personer som tar tillfället i akt att gå ut på gatan och fira. När president Hassan Rouhani talar lyfter han fram hur bra det går för landet. Iran har ett av de modernaste kärnenergisystemen i världen, säger han. Och efter att Iranavtalet slöts med EU och USA blomstrar affärerna, inte minst vad det gäller produktionen och exporten av olja.

Men även där mer alternativa, utbildade och unga människor träffas gör sig revolutionsfirandet påmint. I den trendiga konsthallen Iranshahr pryds väggar med revolutionär kost och målningar med den högsta religiösa ledaren Khamenei.

Skulptören och fysikläraren Jafar Ershadi Farad, säger att han själv och många med honom är rädda för vad relationen mellan Iran och USA är på väg.

– Relationerna med Europa har blivit bättre efter sanktionerna lyftes men jag är orolig för vad Trump kan göra. Alla är oroliga över vad som kan hända med Trump som president. Vad ska han göra, ska han bomba oss? säger han. 

Ingen känner till Löfvens besök

En kvinna, som av rädsla för regimen inte vill uppge sitt namn, säger att hon och hennes vänner aldrig skulle kunna tänka sig att gå ut på stan och skrika slagord.

– De vill att vi visar upp en enad front mot världen. Men vi vill ju vara en del av världen. Det är klart att om något skulle hända Iran så skulle vi stå upp för vårt land, men det innebär inte att vi behöver delta i det här, säger hon.

Ingen som vi pratar med på gatorna känner till att Sveriges statsminister ska besöka Teheran. Men att skapa kontakter med Europa och kanske komma närmare Europa är något man ser positivt på.

– Iran i dag är annorlunda än när Mahmoud Ahmadinejad var president. Vi är mer öppna, använder sociala medier för att prata med människor runt om i världen, säger universitetsläraren Mariam Azizi, 40.

Är du orolig för Trump?

– Jag tror att människor i USA är smartare än president Trump. Men visst, det är klart att jag är lite orolig över framtiden