Julovädret Pia på väg mot Sverige

Publicerad 2023-12-20

Ett snöigt yrväder är på väg mot Norge, Sverige och Danmark.

På torsdag dundrar ett djupt lågtryck som danskarna döpt till stormen Pia.

SMHI varnar för att hon kommer ställa till med stök – mitt i jultrafiken.

Ett djupt och blåsigt lågtryck är på väg mot Sverige. Det danska meteorologiska institutet har döpt ovädret till Pia som väntas slå till mot Sverige på torsdag.

Först kommer Pia tackla Norge och Danmark för att sen leta sig in i västsverige och dundra vidare in i landet.

Hårda vindar och kraftigt snöfall drabbar främst Svealand och sydöstra Norrland och kommer leda till problem i jultrafiken.

”Över Götaland börjar nederbörden som snö på många håll men övergår under dagen efterhand i regn. Över sydligaste Götaland samt på Öland och Gotland handlar det om regn från start”, skriver SMHI på sin hemsida.

Trafik i snöoväder. Genrebild.

Orange och gula varningar

SMHI har utfärdat en orange snövarning i Gävleborg och längs E4 mellan Gävle och Sundsvall som är hårt belastad av jultrafiken. Enligt prognosen kan det komma uppemot 30 centimeter snö.

Gula snövarningar gäller i Dalarna, södra Västernorrland, västra Svealand och nordvästra Östergötland, östra Svealand och nordostligaste Östergötland.

På fredag har lågtrycket rört sig österut. Det kommer blåsa nordliga vindar och snö över södra Sverige.

”Även över Svealand håller snöfallet i sig, men mattas troligen av något här. Över södra Norrlandskusten dock fortsatt kraftigt snöfall och det kan sammanlagt komma stora mängder snö och även blåsigt i nordostvinden”, skriver SMHI.

Sydvästra Götaland kommer under fredagen drabbas av kraftig blåst och mycket hårda vindbyar.

Följ ämnen i artikeln