Fem ryska diplomater utvisas – motdrag väntas

TT

Uppdaterad 2023-04-26 | Publicerad 2023-04-25

Tobias Billström (M) har kallat upp Rysslands ambassadör och berättat att fem diplomater utvisas. Arkivbild.

Sverige utvisar fem ryska diplomater. De fem misstänks ha ägnat sig åt spioneri.

”Utrikesdepartementet har i dag kallat upp Rysslands ambassadör Victor Tatarintsev och meddelat att fem tjänstemän vid Rysslands ambassad i Sverige ombeds lämna landet på grund av verksamhet som inte är förenlig med Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

”Verksamhet som inte är förenlig med Wienkonventionen” är diplomatspråk för spioneri.

I ett mejl till TT skriver UD:s presstjänst att de inte går in på vilka tjänstemän det rör.

Granskade ryssar

Utrikesminister Tobias Billström (M) berättade först om utvisningsbeslutet i en intervju med SVT Nyheter.

– Deras aktiviteter på vårat territorium har varit oförenliga med deras status som diplomater, säger han till SVT.

Utrikesministern kommenterar inte saken närmare, utan hänvisar via presstjänsten till det pressmeddelande som gått ut.

Utvisningen sker dagen innan det andra avsnittet av SVT:s och övriga nordiska public service-mediers granskning om rysk underrättelseverksamhet släpps. Det är oklart om det finns ett samband mellan utvisningarna och innehållet i programmet.

Var tredje är spion

Ryssland har stärkt sin närvaro i Sverige under flera års tid, har Daniel Stenling, chef för kontraspionaget på Säpo, sagt till TT. Myndigheten har tidigare varnat för att var tredje rysk diplomat egentligen jobbar för någon av de ryska underrättelsetjänsterna.

Utvisningarna förvånar inte Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI):

– Det är inte helt oväntat eftersom Säkerhetspolisens senaste årsrapport identifierade att en stor del av de ryska diplomaterna på den ryska ambassaden i Stockholm är underrättelseaktörer som använder sin diplomatiska tjänst som en täckmantel, säger han till Sveriges Radio.

– Det som brukar hända i sådana här sammanhang är att ryssarna förnekar att diplomater skulle ha gjort något olagligt och sedan kommer man förmodligen att utvisa samma antal svenska diplomater från den svenska ambassaden i Moskva.

Första sedan i fjol

Senast Sverige utvisade ryska diplomater var för lite drygt ett år sedan.

Ryska diplomater över hela EU utvisades under veckorna efter landets olagliga invasion av Ukraina. Sverige utvisade tre stycken – vilket dömdes ut som både senfärdigt och svagt av Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet.

Totalt har Sverige utvisat fler än tio ryska diplomater de senaste åren, skriver UD i ett mejl: ”Vi har under lång tid vidtagit åtgärder för att förhindra att utsända på Rysslands ambassad i Sverige ägnar sig åt verksamhet som strider mot Wienkonventionen.” I åtgärderna ingår både utvisningar och nekade viseringar.

Den ryske ambassadören Viktor Tatarintsev har under tisdagen inte velat uttala sig.