Raderar spåren efter pizzatragedin i Madrid

Publicerad 2023-04-23

Den våldsamma branden på Madridkrogen startade i en olagligt placerad plastdjungel.

Nu försöker inredningsfirman bakom sopa igen spåren, skriver El País.

– Jag vill veta exakt vad som hänt, säger vice borgmästare Begoña Villacís.

Det var i samband med en pizzaflambering som något gick fruktansvärt fel.

En våldsam brand bröt ut i den italienska restaurangen, vilket resulterade i att två personer dog och tio skadades.

Vittnen beskriver hur allt brann ner på sekunder efter att elden spridit sig i plastblommorna som satt längs väggarna och i taket.

Nu uppger El País att placeringen av dekorationen varit i strid med de kommunala lagarna om brandfarligt material.

Blommorna ska ha suttit för nära utgången, vilket också försvårat möjligheten för gästerna att ta sig ut under tiden branden rasade.

Raderade bilden

Inredningsfirman som ligger bakom renoveringen, har tidigare visat upp bilder på arbetet som utförts i lokalerna i sina sociala medier.

Men dagen efter branden raderades spåren, enligt El País. Tack vare Googles sökmotor går det dock fortfarande att läsa om samarbetet där företaget uppgett att ”den stora utmaningen varit att snabbt bli klar”.

Händelsen utreds nu av polis, uppger borgmästarens kontor.

– Vi håller på att undersöka vad som hänt och kommer snart att kunna berätta det, säger vice borgmästaren Begoña Villacís till El Mundo.

I sociala medier spreds uppgifter om att den italienska restaurangen inte hade tillstånd att bedriva köksverksamhet, något som skulle ha varit en förklaring till varför branden startade. Men El País har tagit del av dokument som visar att restaurangen haft tillstånd sedan 1997.

Brandmännen gick till fots

De två personerna som dog i branden är en 25-årig restauranganställd och en 42-årig besökare. Båda ska ha befunnit sig nära utgången, uppger El País. Sex personer vårdas fortfarande på sjukhus med allvarliga skador. Stadens borgmästare José Luiz Martinez-Almeida uppgav på lördagen att situationen hade varit betydligt värre om brandmännen inte varit på plats så snabbt.

Restaurangen ligger bara hundra meter från en brandstation och privatpersoner ska ha sprungit dit när branden bröt ut för att slå larm. Några brandmän ska ha tagit sig till platsen till fots.

Följ ämnen i artikeln