Polis till attack mot Hollywoodstjärnan

Skådespelaren John Cusack: De kom emot mig med batonger

Publicerad:
Uppdaterad:
Hollywoodstjärnan John Cusack filmade en brinnande bil i hemstaden Chicago. Då kom poliser emot honom med batonger. – De slog på min cykel, säger han.
Foto: CHARLES SYKES/TT
Hollywoodstjärnan John Cusack filmade en brinnande bil i hemstaden Chicago. Då kom poliser emot honom med batonger. – De slog på min cykel, säger han.

NYHETER

De våldsamma kravallerna i USA sprider sig efter George Floyds död.

Natten till i går blev Hollywoodstjärnan John Cusack, 53, attackerad i hemstaden Chicago.

– Polisen gillade inte att jag filmade en brinnande bil så de kom emot mig med batonger. Slog på min cykel, skriver han på Twitter.

Tvåbarnspappan kallades den snälle jätten, i fotlästen mätte 46-åringen två meter. Förra måndagen greps han av polis i Minneapolis, han passade in på beskrivningen av någon som försökte köpa cigaretter med en förfalskad 20-dollarssedel.

På en video ses George Floyd ligga på marken med händerna i handbojor bakom ryggen. Polismannen Derek Chauvin pressade ner honom mot trottoaren med knäet över Floyds hals. Greppet lossades inte trots att Floyd sa att han inte kunde andas och förgäves försökte få luft.

Sedan dess har kravallerna spridit sig snabbt över USA. Flera amerikanska superstjärnor rasar nu mot polisvåldet som ledde fram till George Floyds död.

”Kom emot mig med batonger”

I Chicago cyklade hollywoodskådisen John Cusack omkring och dokumenterade kravallerna.

– Polisen kom emot mig med batonger. Slog på min cykel, skriver han på Twitter.

Han skriver också att han har blivit utsatt för pepparspray och hoppas att protesterna ska leda till “slutet för Trumps avskyvärda era”.

Han är inte den ende kändisen som attackerats under kravallerna. Skådespelaren Kendrick Sampson, 32, känd från HBO-komedin “Insecure”, befann sig också ute i folksamlingarna i lördags i Los Angeles. Han träffades av polisens gummikulor under protesterna.

– En polis siktade direkt mot mig och sköt. Och träffade. Det var ett av sju skott jag tog emot, säger han på sociala medier.

Foto: AL BELLO/GETTY
Beyoncé Knowles.

Sångerskan Beyoncé, 38, rasar i sina sociala medier:

– Den rena glädjen och klimaxen i ansiktet på den här trångsynta människan, skurk, gris, nolla, Derek Chauvin, förföljer mig! Jag kan inte släppa det! Jag kan inte komma över att en ambulans kör fram och en ambulansman kollar pulsen utan att ta bort det enda som stoppar den!

– Vi kräver rättvisa för George Floyd. Vi bevittnade alla mordet på honom mitt på dagen. Vi är förkrossade och äcklade, säger hon i en video och vädjar till sina följare att skriva på protestlistor för att alla poliser som var inblandade ska gripas.

Oprah: Vi kräver rättvisa

Tv-drottningen Oprah Winfrey, 66, skriver på Instagram om George Floyd:

– Jag har försökt bearbeta det som kan sägas och höras just nu. Jag har inte lyckats få bilden av knäet över hans hals ur mitt huvud. Det finns där varje morgon när jag går upp och när jag gör mina sysslor under dagen.

– Din ande lyfts upp av skriken från oss alla som kräver rättvisa i ditt namn!

Sångerskan Rihanna, 32, skriver ursinnigt på Instagram:

– Att se mitt folk mördas och lynchas dag efter dag har tagit mig till en svår plats i mitt hjärta.

Foto: SPLASH NEWS
Skådespelaren Eva Longoria.

Skådespelaren Eva Longoria, 45, la upp en bild på sociala medier med texten:

– Mitt hjärta värker varje gång jag läser nyheterna! När ska detta ta slut? Snälla, hjälp vårt land att få tillbaka humaniteten. Vi är alla människor som förtjänar att bli skyddade.

Kollegan Katie Holmes, 41, delade en bild på George Floyd med ett citat av poeten James Baldwin: ”Det är säkert, i vilket fall som helst, att okunnighet allierad med makt är den blodtörstigaste fienden rättvisan kan ha.”

George Floyd sörjs närmast av sin flickvän Courtney Ross, en 22-årig dotter och en sexårig dotter i ett tidigare förhållande med Roxie Washington.

– Folk misstog sig på honom eftersom han var så stor att de trodde att han alltid skulle slåss, säger Washington enligt Houston Chronicle.

Alla fyra fick sparken

De fyra poliserna bakom ingripandet fick sparken dagen efter Floyds död och en av dem, Derek Chauvin, 44, greps i fredags – fyra dagar efter Floyds död. Samma dag begärde hans fru skilsmässa.

Chauvin är nu åtalad för ”mord av tredje graden”, en mordkategori exklusiv för Minnesota, Florida och Pennsylvania samt ”dråp av andra graden”.

Båda brotten har en lägre straffskala med maximala straff på 25 respektive tio år.

Publicerad: