Våldet trappades upp trots medlingsmöten före mordet

Uppdaterad 2021-06-02 | Publicerad 2021-06-01

Flera källor uppger att nätverken bakom konflikten i Hjällbo hållit medlingsmöten efter det våldsamma upploppet.

Trots det trappades våldet upp – en 44-årig man mördades med flera skott.

Enligt uppgift till Aftonbladet ska intern osämja i en falang ligga bakom dödsskjutningen.

Runtom i Göteborgsområdet pågår medlingsmöten mellan nätverken bakom konflikten i Hjällbo.

Mötena ska ha inletts efter fredagens våldsamma upplopp på torget i Hjällbo centrum där minst 32 personer omhändertogs av polis, enligt uppgift till Aftonbladet.

Tre män häktades på tisdagen misstänkta för våldsamt upplopp. Enligt åklagaren har de ledande roller i ett av nätverken och vid händelsen, rapporterar GP. Alla nekar till brott.

En man sköts ihjäl utanför sin butik i Hjällbo under söndagen.

Redan under lördagen ska grupperna ha träffats. Enligt uppgift till Aftonbladet kom de då överens om en nedtrappning.

Men det ska inte ha godtagits av alla i ett av lägren.

Jätteslagsmålet där uppåt 100 personer deltog ska enligt uppgift vara en reaktion på en mindre konflikt. En man från den ena sidan knuffade en yngre kille så att han ramlade av sin moped.

En tongivande person i ett av familjenätverken ska under fredagen ha samlat ihop en större skara människor för att hämnas. Men under det kaotiska bråket blev han själv illa misshandlad.

Enligt uppgift var det skälet till att lördagsmedlingen om vapenvila inte höll.

Poliser patrullerar platsen efter skjutningen.

Den tongivande personen ska ha lejt en yngre person att skjuta mot den andra släkten. På en cykel och beväpnad misstänks den nu anhållne 21-åringen ha cyklat till Hjällbo centrum och öppnat eld.

Tre män skadades. En av dem – 44-åringen – träffades av minst tre skott och dog.

– Det var helt fel person som sköts, det måste varit det. Han var inte kriminell. Han var skötsam och arbetsam, en engagerad pappa, säger en uppgiftslämnare.

Mer poliser på plats

Den misstänkte 21-åringen sköt de tre männen mitt på dagen, trots att polisen hade förstärkt bevakning i området då vilket enligt uppgiftslämnare tyder på ett impulsivt agerande. 21-åringen kunde brottas ner av vittnen. Han blev så pass allvarligt misshandlad att han fick föras från platsen med ambulans.

Ytterligare en man jagas av polis och ska enligt uppgift till Aftonbladet ha varit tillsammans med 21-åringen när skotten föll. Den mannen ska ha undkommit på cykel. Under måndagskvällen gick polisen ut och efterlyste information om en ”blå cykel, eventuellt en elcykel”.

Den 21-årige man som misstänks ha avlossat skotten mot livsmedelsbutiken i Hjällbo är tidigare straffad för brott som narkotikabrott och utpressning. I ett av målen dömdes han tillsammans med en annan ung man som misstänktes ha kopplingar till ett kriminellt nätverk.

Någon har lämnat blommor på platsen där mannen sköts ihjäl.

Fler möten

Efter skjutningen mitt på dagen i centrum har ytterligare medlingsmöten mellan släktnätverken genomförts runtom i Göteborgsområdet. Polisen ska de senaste dagarna ha genomfört ett antal kontroller av personer med koppling till nätverken.

Då har de kontrollerade männen burit skyddsvästar och haft maskering med sig, enligt uppgift till Aftonbladet. Även interna diskussioner inom nätverken ska ha ägt rum och uppmärksammats.

Hotet om mer våld förstärks av larm om att människor kopplade till släktnätverken reser till Sverige och Göteborg. Enligt uppgift till Aftonbladet har fordon med personer kopplade till konflikten stoppats i Skåne. Även på Landvetter har personer som uppgett ”familjeangelägenheter” som inreseskäl stoppats.

Hur 21-åringen ställer sig till misstankarna är ännu oklart. Senast onsdag måste han begäras häktad.