PRO kräver mer info om vaccinering: ”En kapplöpning mot tiden”

Publicerad 2021-02-05

Vaccineringen av äldre i fas 2 har skjutits upp på grund av minskade leveranser och nu finns ingen prognos för när det drar igång.

PRO Skånes ordförande efterfrågar nu mer information om när det kan tänkas börja för att stilla oro och stoppa ryktesspridning.

– Man bör snarast gå ut med brev till berörda, eller på andra sätt för att sprida informationen brett om hur man bedömer läget, säger Jan Andersson.

För några veckor sedan var prognosen att vaccineringen av 70-plussare skulle inledas i mitten av februari i Skåne. Förra veckan stod det klart att det inte finns någon tydlig prognos, och att det vaccinationsbrev som skulle gå ut till alla personer som är 70 år och äldre i regionen med information om när de kan boka in sig för vaccinering har stannat på tryckeriet. På torsdagsmorgonen ändrades prioriteringen och nu kommer även personer som är 65 år och äldre inkluderas i fas 2.

Jan Andersson, ordförande för PRO Skåne, efterfrågar nu mer tydlig information om vaccinationerna till de äldre.

– Man upplever en oro och undran över varför det inte kommer information, det finns ju en jättestark förväntan om att så snart som möjligt bli vaccinerad, och vaccinationsviljan är mycket stor. Förväntningarna fanns ju där om att nu i början på februari skulle det gå ut information om hur regionen skulle organisera vaccineringen. Någon sådan information har inte kommit. Det ger en frustration och förundran över om prioriteringsordningen följs eller vad det är som händer.

Vissa saker vet man. Förseningar och minskade leveranser har tvingat regionen att skjuta upp vaccineringen och regionen är själva osäkra på när det faktiskt kommer att dra igång. Men ändå vore det bra med tydlig information, menar Jan Andersson.

Jan Andersson, PRO Skåne.

– Regionen här i Skåne, tycker jag, har varit exemplariska när det gäller information om smittspridningen. När det gäller information om vaccinationen tycker jag inte att det varit bra. 

Han menar att de pressträffar som hållits och den information som gått ut från regionen inte varit tillräckligt.

– Vi vet inget om hur långa förseningarna blir och när de här breven går ut, var vi ska vaccineras, ingenting vet vi om det egentligen. Jag förstår inte hur man inte kan räkna ut ungefär när man kan börja vaccinera. Man vet ganska väl hur mycket vaccindoser som kommer och hur många som är i olika prioriteringsgrupper. Då kan man gå ut med information om ungefär när man kan vänta sig att bli vaccinerad, det behöver inte vara exakt.

Regionen har bland annat uppmanat om att invänta informationsbrevet och inte kontakta sin vårdcentral med frågor eftersom det är högt tryck där och de inte kan svara på frågorna. 

– Det är klart att många ringer och frågar när de inte får information. Det borde de förstå på Region Skåne att går de ut med relevant information om när ungefär man kan förväntas få sin spruta så behöver man inte ringa upp dem. Då motverkar man ryktesspridning och slipper samtal.

– Många av oss förstår att när det blir avbrott i leveranskedjan som det blivit, att det då tar några veckor längre, men att inte behöva sitta och vänta på information är viktigt. Här går en del grupper före som inte skulle gått före, vara tydlig med prioriteringsordningen och att man följer det fullt ut.

Personal vaccineras med Covid-19 vaccin från Pfizer BioNTech på SUS i Malmö.

Vad är det främst för oro som man uttrycker?

– Det är just informationsbristen, men också sprids rykten och vissa är ju sanna – bland annat om att alla inte följer prioriteringsordningen. Bland annat det här om deltidsbrandmän som blivit vaccinerade, och chefer… Det finns ju exempel, och man får hoppas att de är enstaka, men detta kan man också lösa genom information. Man måste vara tydlig med hur prioriteringsordningen är.

”En kapplöpning mot tiden”

Jan Andersson menar att man måste gå ut med tydlig information snarast möjligt om när och hur man tror att vaccinationerna kan ske.

– Man bör snarast gå ut med brev till berörda, eller på andra sätt för att sprida informationen brett om hur man bedömer läget i regionen, när man tror att man kan ha vaccinerat färdigt prioritetsgrupp 1, när man ämnar att starta vaccinering av grupp 2 med de äldsta först.

– Det handlar om att vi gått så länge, PRO-are och andra äldre, och sett fram emot den här vaccineringen. Det är ju också, om jag förstår det rätt, en kapplöpning mot tiden, eftersom vi i Skåne har fått den nya virusvarianten som sprider sig och den kommer sannolikt att öka över tid. Desto viktigare är det då att komma igång med vaccineringen så att vi inte får den stora spridningen av den nya varianten i Skåne.

Det är även viktigt att få beskrivning av var och hur man kan vaccineras, menar han. Han föreslår att man kan utnyttja exempelvis kulturlokaler som står tomma på grund av pandemin, för större vaccinationscenter. Många undrar när, var och hur vaccinet ska ges ut, och det är viktigt att få den informationen, belyser han.

För vissa är även själva transporten till vaccinationsplatsen ett orosmoment.

– För vissa grupper är det en oro. Man måste försöka identifiera den gruppen och skapa lösningar för dem. En stor majoritet av oss som är 65 år och äldre klarar ju att röra oss dit och ta sig till en vårdcentral men övriga krävs det alternativ såsom att någon kan komma hem och vaccinera eller att vaccinationsställena ligger nära där de bor och att de kan få hjälp att ta sig till vaccinationen.