Vi är bara ängsliga får

Jag har mormor i luren, vi pratar om vintern som är på gång och jag säger att det här året ska jag nog investera i en varm jacka.

”Men Jennie, köpte inte du en, den där cerise…”

Jag blir tyst. Och börjar skratta.

”Men mormor… det är ju… nästan 20 år sen.”

Mormor skrattar hon med. Detta fastän vi båda vet att det är jag som är idioten och inte hon. En bra jacka, fin och varm, slängd i grovsopen för länge, länge sen. Det skulle hon aldrig ha gjort.

En vecka senare står jag mitt i ett totalt kaos, Kista Galleria, Viktor & Rolf-släppet, och försöker köpa kläder jag på intet sätt behöver. Folk välter hängare, sliter i klänningar och plötsligt känner jag ett hårt slag från en imaginär stekpanna i bakhuvet:

”Men Jennie, vad i hela fridens namn sysslar du med?”

Ja du mormor, det kan man verkligen fråga sig.

För det här är ju patetiskt på så många plan att man inte vet vart man ska börja. Inte bara Viktor & Rolf-rusningen såklart, jag känner folk som sparar ihop flera tusen för att köpa en väska. Vänta nu här: En väska?

En granne till mig har två jobb för att ha råd att köpa nya vinterjackor till sina tonårsbarn varje år. Och förra veckan konstaterade man glatt från Handelns utredningsinstitut att shopping har blivit, haha… den nya fritidssysselsättningen.

Handeln ökar och ökar (8 % tillväxt i år), våra konsumtionsmönster fuckar planeten men vi fortsätter. Köp mer! Sluta reparera! Köp nytt!

Det lustigaste är nog att vi spinner som katter när vi hör: Stockholm är trendkänsligast i världen. Trots att trendkänslighet bara är ett annat uttryck för att man är ett ängsligt får utan egen stil.

Att man helt enkelt är bra på att böja sig för auktoriteter. Att man läser sin Elle och Vogue, lyssnar på humoristiska figurer som typ von Sydow och Fahrman och inte vågar annat än att gå i fållan tillsammans med alla andra får.

Det enda initiativ som andas självständigt tänkande, togs av en kvinna inne på H&M, hon som rusade längst fram av alla, snodde åt sig kanske trettio plagg och backade in mot ett hörn.

Hon inte bara bytte till sig rätt storlekar, hon tog dessutom några hundra kronor emellan, detta innan hon ens hade köpt plaggen.

Det var… i allt detta sorgliga… riktigt roligt.

"Den alpina världscupen har äntligen satt igång! Jens Byggmark och Frida Hansdotter är nya stjärnor på min himmel. 79 dagar kvar till VM i Åre, men jag kommer inte vara där.

Följ ämnen i artikeln