Ny bin Ladin-video på nätet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-11

Videon uppges visa stillbild på al-Qaida-ledaren

Kapade Flight 11 Terroristen Walid al shehri talar i en ny bin Ladin-video den 11 september 2007.

En ny video där Usama bin Ladin talar ska nu finnas utlagd på nätet.

Enligt Sky News visar videon en stillbild på bin Ladin medan man hör honom prisa en av de skyldiga i attackerna den 11 september.

Hans röst hörs Usama bin Ladin talar i en ny video den 11 september 2007. Men det är endast hans röst som hörs. I samband med talet syns en stillbild föreställande al-Qaida-ledaren.

Den senaste tiden har al-Qaida puffat på nätet för en ny video och i dag, på sexårsdagen av 11 september-attentaten, publicerades den.

Det nya bandet med Usama bin Ladin är 47 minuter långt och har försetts med engelska textremsor. I videon prisar al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin saudiern Walid al-Shihri, en av männen som kapade ett American Airlines Flight 11 som kraschade in i World Trade Centres norra torn den 11 september 2001.

– Det är ett faktum att den här unge mannen var liten om man mäter honom i antal år, men hans hjärtas övertygelse var stark, säger bin Ladin på bandet.

Enligt uppgifter syns bin Ladin dock inte på rörlig bild, utan endast i form av en stillbild. CNN rapporterar att det är hans röst som hörs lovorda al Shehri.

Shihris testamente

Intelcenter, en USA-baserad organisation som övervakar islamistiska hemsidor, sade till AFP att bandet ännu inte släppts av al-Qaidas medieavdelning al-Sahab, men att Intelcenter kommit över det.

Titeln på bandet är ”Testamenten utfärdade av hjältarna i räderna mot New York och Washington, testamentet från martyren (som vi ser honom) Abu Musab Walid al-Shihri, med en inledning av schejk Usama bin Ladin”.

Terrorexperten Laura Mansfield sade i en intervju för CNN att rösten de första 14–15 minuterna tillhör bin Ladin.

– Resten av bandet är Walid al-Shihri, en av 11 september-kaparna.

Walid al-Shihri uttalar sig hotfullt på bandet och lovar att USA ska lida stora förluster.

– Vi ska anfalla framifrån och bakifrån, från er högra sida och från er vänstra, säger han.

Walid al Shihri hade fyra andra terrorister med sig ombord på Flight 11 och de var beväpnade med knivar, pepparsprej och tårgas.

Ombord på planet fanns två piloter, nio flygvärdinnor och 81 passagerare.