”Glasa inte in Sergels torg”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-05

Punkt SE har träffat mannen som skapade Plattans karaktäristiska rutmönster. Nu ser han sitt livsverk förvandlas till en stängd galleria.

– Att glasa in vore döden för Sergels torg, säger arkitekten Jörgen Kjaergaard.

Tillsammans med David Helldén skapade Jörgen Kjaergaard Sergels Torg 1967.

Vad var ursprungstanken med Sergels torg?

– 1960-talet präglades av framtidstro. Vi ville gestalta stans nya festplats, skapa ett folkets torg. Och det var det också från början. Man skulle använda det till små och stora möten.

Är torget i behov av upprustning i dag?

– Ja. Stans politiker har låtit torget förfalla på ett både skamligt och pinsamt sätt. Man har inte ens brytt sig om att hålla det ordentligt rent, vilket gör att folk får avsmak för torget. Nu ska plattorna bytas ut mot nya, vilket är bra.

Vad känner du när du besöker torget i dag?

– Ibland när jag går här och ser utvecklingen av torget känns det som att gå på sin egen begravning.

Vad skulle en inglasning av gångplanet innebära för Sergels torg?

– Upprustningen måste göras på torgets villkor. Man kan inte kostymera om en stad vart tionde år bara för att följa senaste trend. Man måste förändra – men inglasade gallerior finns i hela staden. Att göra så med Sergels torg förvandlar det till en stängd plats och torget stympas. Det är viktigt för det offentliga stadsrummet att fritt kunna röra sig över torgytan utan avstängningar eller inglasningar.

Hur ser du på den drogproblematiken som finns på Plattan i dag?

– Vill man göra om Sergels torg till köpgalleria, och använda kriminaliteten som slagträ, då använder man fel verktyg. Man kan inte bygga bort kriminalitet. Kriminaliteten ska tas hand om av andra delar av samhället. Det enda man skulle bygga bort är allmänhetens rättigheter.

Vad tror du kommer hända med Plattan i framtiden?

– Jag kan inte säga det. Det beror på politikerna. Men jag hoppas att de fattar sina beslut med insikt.

Vad tycker du om
inglasningsplanerna?

Följ ämnen i artikeln