25 huliganer dömda efter stort gängbråk

Publicerad 2018-02-09

I maj 2015 träffades två supportergäng i Sollentuna för att slåss.

Nu har totalt 25 personer fått fällande domar.

– Domarna kan bli vägledande och i bästa fall få till följd att denna typ av organiserade slagsmål försvåras, säger Mats Norlin, gruppchef för supporterpolisen i Stockholm i ett pressmeddelande.

Det var den 14 maj 2015 som två gäng hade stämt träff i Edsberg i Sollentuna norr om Stockholm för att slåss med varandra.

Flera av deltagarna var under 18 år och bredvid det organiserade slagsmålet stod äldre personer och uppmuntrade bråket som varade cirka en kvart.

Slagsmålet filmades av flera personer, vilket ledde till att kammaråklagare Nils Råby kunde väcka åtal mot totalt 26 personer i mars 2017.

Personerna misstänktes för misshandel, försök till grov misshandel samt anstiftan eller medhjälp till misshandel.

– Det här är två rivaliserande supportergäng som jag menar har gjort upp om att slåss vid en given tidpunkt. Det är ovanligt att sådana här händelser leder till åtal. Ett viktigt skäl till att jag kan väcka åtal är att flera av de misstänkta har filmat händelsen med mobiltelefoner, har Nils Råby tidigare sagt.

Frias inte från ansvar

Nu har totalt 25 personer fått fällande domar. Nio av de 25 dömda i tingsrätten fick i slutet av januari i år sina domar prövade i Svea hovrätt som valde att gå på tingsrättens linje och slog fast att det rört sig om misshandel samt medhjälp till misshandel, även av dem som stod bredvid och filmade.

– Jag tycker det är bra att hovrätten slår fast att man inte kan hävda samtycke för att slippa straff när det gäller så här grovt våld. Flera av de inblandade är väldigt unga och söker bekräftelse. Det är bra att samhället markerar att det här inte är rätt, säger Mats Norlin i ett pressmeddelande.

En annan följd av domen kan enligt Mats Norlin bli att de som organiserar liknande slagsmål blir mycket försiktigare med att sprida filmer på dem.

Kan göra att färre filmer sprids

– Det är inte ovanligt att de som arrangerar slagsmål publicerar sådant här material i sociala medier. Eftersom den tekniska kvaliteten på filmerna numera är såpass hög är det lättare att identifiera de inblandade.

Både tingsrätten och hovrätten slog dock fast att det fanns ett samtycke vid slagsmålet. 

–  Straffvärdet för gärningarna är enligt domstolarna en månads fängelse med hänsyn till samtycket, annars hade påföljderna sannolikt blivit strängare. Nu blev påföljderna skyddstillsyn, villkorlig dom, dagsböter och samhällstjänst, säger kammaråklagare Nils Råby.

Följ ämnen i artikeln