Nedrustningsavtal möts av ointresse

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-30

gjorde inte avtryck USA:s president Barack Obama och Rysslands president Dmitrij Medvedev möttes för att förbereda ett nytt nedrustningsavtal. Det skapade inte några rubriker.

Haussen brukade vara enorm när USA och Sovjetunionen träffade nedrustningsavtal.

I dag är det svårt att ens upptäcka en gäspning.

I slutet av förra veckan kom beskedet att Barack Obama och Rysslands president Dmitrij Medvedev löst de sista stötestenarna för ett nytt nedrustningsavtal. Ett avtal som ska ersätta det gamla Startavtalet som gick ut förra året.

Rapporterades i notisform

Detta besked gjorde inga stora avtryck i världens massmedier. Trots att det är första gången på över 20 år som de båda stormakterna minskar sina kärnvapenarsenaler nöjde sig de flesta morgontidningar med en kort notis.

Nu när Kalla krigets ideologiska konflikt inte finns kvar och krigsrisken ligger och pendlar strax ovanför nollstrecket så finns det ingen uppenbar dramatik i nedrustningsavtal.

Minskar 30 procent

Att USA och Ryssland minskar sina aktiva stridsspetsar med 30 procent till 1 550 per nation är inte "big news" längre. Med 3 000 kärnstridsspetsar kan de fortfarande ta död på en stor del av världens befolkning.

Avtalet ska skrivas på i Prag den 8 april. Nästan precis ett år efter det att Obama i den tjeckiska huvudstaden slog fast sin vision om en värld helt fri från kärnvapen.

Nya avtalet tar oss åtminstone en liten bit på den vägen.