Reinfeldt öppnar för fler skattesänkningar

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-17

Tänker inte undanta pensionärerna nästa gång

GÖTEBORG. Med knappt ett halvår kvar till valet öppnar Fredrik Reinfeldt för ytterligare skattesänkningar för stora grupper i samhället.

Men villkoren är hårda:

Först kommer välfärden samt ordning och reda i ekonomin.

Statsministern tänker heller inte upprepa misstaget att göra sig osams med landets pensionärer genom att undanta dem från skattesänkningar.

I dag var budskapet: Sänker vi skatten för de som jobbar, ja då ska vi också sänka skatten för de som har jobbat, alltså pensionärerna.

– Det är min ambition, säger Fredrik Reinfeldt.

Är det här ett erkännande av den kritik som funnits från många pensionärer?

– Ja det är klart att jag lyssnar på landets äldre och jag lyssnar också på mina alliansvänner. Det är inte så att moderater inte gillar att sänka skatten, men de nya Moderaterna är väldigt angelägna om att det görs ansvarsfullt. Därför har jag varit försiktig. Nu tycker jag att vi har kommit en bra bit, vi har genomfört fyra jobbskatteavdrag. Dessutom har äldre uttryckt den önskan och dessutom har mina allianskollegor uttryckt den önskan och då tycker jag det är rimligt att lyssna.

Höja brytpunkten

Fredrik Reinfeldt är också beredd att flytta upp brytpunkten för när en person betalar statlig skatt. I dag betalas statlig skatt av alla som tjänar drygt 31 600 kronor eller mer varje månad. Sänkningen riktar sig till breda TCO-grupper som poliser, sjuksköterskor, lärare och brandmän.

– De beskrivs i dag som höginkomsttagare. Jag tror inte att de känner igen sig, säger Fredrik Reinfeldt.

När eventuella skattesänkningar kan komma är oklart. Men det lär dröja några år.

– Vi ser ett snabbt växande överskott 2013 och 2014. Så som läget nu ser ut är reformutrymmet tyngre i senare delar av mandatperioden – om det ens då existerar, säger Fredrik Reinfeldt.

Ansvar för ekonomin

Det var tydligt att Reinfeldt i dag ville framstå som den som framför andra tar störst ansvar för Sveriges ekonomi.

Han tänker inte låta oppositionen anklaga honom för att slarva med pengarna.

– Jag såg att Thomas Östros i debatt med Anders Borg påstod att vi nu går till val på stora ofinansierade skattesänkningar. Det de nu vill att jag ska säga på pressträffar liknande den här är – på lite sikt. Det gör jag inte. Jag har nu varit väldigt tydlig med hur prioriteringarna ser ut: Offentliga finanser i balans, vid ett utrymme kommer vi att göra väl avvägda kvalitetssatsningar i välfärden och först därefter kan jag tänka mig skattelättnader.

Vad Fredrik Reinfeldt vill göra åt kvaliteten i välfärden är oklart. Men enligt statsministern handlar det bland annat om att vården ska se lika ut över hela landet.