Minister misshandlad i fridens Nya Zeeland

TT-Reuters

Uppdaterad 2019-03-15 | Publicerad 2019-03-14

Den nyzeeländske ministern James Shaw inann han fick ett blått öga. Arkivbild.

En känsla av chock rider nyzeeländarna. I deras normalt så fridfulla land har en minister blivit nedslagen mitt på gatan i huvudstaden Wellington.

James Shaw, minister för klimatförändringar och ledare för det Gröna partiet, promenerade som vanligt till parlamentet när en man, efter att ha inlett ett samtal, slog ministern i ansiktet flera gånger, hoppade in i ett fordon och försvann.

Någon säkerhetsvakt fanns inte till hands. Det anses bara premiärminister Jacinda Ardern behöva. Andra ministrar och höjdare ses ofta obehindrat beblanda sig med folk på kaféer exempelvis.

Med ett blått öga gick Shaw direkt till parlamentet för att jobba, men kollade för säkerhets skull upp sig på sjukhus senare.

Polisen har gripit en 47-årig man som ställs inför en häktningsdomare på fredag. Det är oklart om attacken har ett politiskt motiv. Enligt Jacinda Ardern var överfallet helt oprovocerat.

Tung brottslighet är allmänt sällsynt i det nyzeeländska samhället. Angrepp på parlamentariker är ett praktiskt taget okänt fenomen. Emellertid råkade ministern Steven Joyce illa ut på en pressträff 2016 då en protesterande person slängde en sexleksak på honom.